Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Търговията с акциите на “ЕРМ Запад” и „Електрохолд Продажби“ спира от 23 септември

Акциите са временно спрени от търговия до влизането в сила на постоянното спиране, след като мажоритарят закупи 100% от акциите чрез серия търгови предложения

seo blog7
Снимка: Еврохолд България АД

Снимка: Еврохолд България АД

Ден след като Комисията за финансов надзор (КФН) отписа „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД, гр. София, и „Електрохолд Продажби“ AД, гр. София, с предишни наименования съответно „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД, от регистъра на публичните дружества, Българската фондова борса (БФБ) прекрати регистрацията на акциите на двете дружества.

Търговията с акциите на двете дружества всъщност е временно спряна от 9 септември. Постоянното спиране от търговия влиза в сила от 23 септември.

Дружествата се отписват като публични по желание на собственика им – енергийната компания на „Еврохолд България“ „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ Б.В. (Eastern European Electric Company B.V. или EEEC). На БФБ-София се търгуват акциите на компанията майка “Еврохолд България”, чрез която инвеститорите ще имат достъп до двете дружества.

гръцки преводач Добрич

„Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ придоби двете компании през 2021 г. като част от сделка за активите на чешката група CEZ в България на стойност 335 млн. евро.

След трансакцията холдингът стана собственик на 67% от най-големия дистрибутор („ЧЕЗ Разпределение“) и доставчик („ЧЕЗ Електро“) на електрическа енергия в България, както и на 100% от най-големия търговец в сектора („ЧЕЗ Трейд“).

EEEC придоби също компания за ИКТ услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на „ЧЕЗ Груп“ в България.  

Първите си търгови предложения за изкупуване на останалите акции от двете дружества мажоритарят внесе в края на март. КФН обаче ги забрани, а впоследствие мажоритарният акционер повиши цените.

See also  "Уебит ИН" е в топ пет на компаниите по оборот в първия ден от търговията с акциите

Свързани компании:

Източник: