Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Световните газови пазари остават под напрежение и през 2023 година

Високите цени свиват потреблението в Европа с около 10 на сто, сочи анализ на МАЕ

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Нестабилността на световните пазари на природен газ ще се запази и през 2023 година, прогнозират от Международната агенция за енергетика (МАЕ) в тримесечния си анализ на сектора. Според документа търсенето на втечнен газ в Европа ще влияе на търговията и ще поддържа ценовите нива високи, дори и да има забавяне на икономическото развитие на континента и в Азия.

Прекъснатите доставки на руския природен газ в Европа държат висока цената на газа на пазара. В някои развиващите се икономики се стига до недостиг на суровина и това е тенденция, която ще се запази и през следващата година, пишат от агенцията.

През 2022 година се очаква спад на световното потребление на природен газ с около 0,8%. То се дължи основно на сериозния спад в Европа – с около 10%, или над 50 млрд. куб. метра, а в Азия потреблението се запазва. Северна Америка е един от малкото региони, в които потреблението расте, основно заради търсенето на газ за производството на електроенергия.

гръцки преводач Добрич

Сривът в Европа се дължи на рекордните цени, които накараха много индустрии да намерят алтернативни източници на енергия – например въглища. Така бизнесът свива потреблението на газ с 15% от началото на годината спрямо същия период на 2021 година.

Прогнозата е, че през 2023 година ще има ръст на глобалното потребление на газ, но едва в рамките на 0,4 на сто.

Доставките на втечнен газ в Европа се увеличават с 65% от началото на годината до края на август. Прогнозата е, че през 2022 година европейските потребители ще купят 60 млрд. куб. метра през тази година. Това изтегля доставки за традиционни потребители в Азиатско-Тихоокеанския регион, където търсенето намалява със 7 на сто. Причините за това са от една страна високите цени, а от друга – мерките в Китай срещу коронавируса.

See also  Действащият президент на Италия беше преизбран за втори мандат

От МАЕ посочват, че не е изключено търсенето на втечнен газ от Китай да се увеличи през 2023 година, особено ако зимните месеци бъдат по-студени от обичайното.

Европа прави усилия да посрещне зимните месеци с почти пълни газохранилища и към 2 октомври те са пълни до до 88% от капацитета си. Данните на Gas Infrastructure Europe показват, че България вече не е последна по този показател – газохранилището край врачанското с. Чирен е пълно до малко над 75% от капацитета си и така изпреварваме Латвия (53%) и Унгария (73%).

Но тези количества газ няма да са достатъчни, ако европейците не намалят потреблението си, предупреждава още МАЕ. При положение, че Русия съвсем престане да доставя газ в ЕС, то газохранилищата на страните от общността ще бъдат запълнени до 20% към февруари, ако има достатъчно втечнен газ на пазара.

При липсата на достатъчни количества втечнен газ, европейските газохранилища ще останат пълни до 5% от капацитета си към февруари, което носи риск от сериозна криза при застудяване в последните седмици на зимата.

Алтернативи на руския тръбен газ в Европа са не само доставките на втечнен газ, но и тръбен газ от Норвегия,  Алжир и Азербайджан, както и запазване на местния добив (например в Нидерландия).

Увеличеното търсене на втечнен газ съживи множество проекти, които бяха замразени през 2020 година. МАЕ припомня, че през 2019 година бяха заявени проекти на стойност 65 млрд. долара и капацитет от 100 млрд. куб. метра, но през 2020 година от тях беше реализиран само един – в Мексико и за около 4 млрд. куб. метра годишно.

See also  Първата ядрена централа на Полша ще струва 20 млрд. долара

Източник: