Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Световните цени на храните са намалели леко през октомври

Макар че цените спадат като цяло, индексът на зърнените храни се е повишил с 3,0%

seo blog7
Снимка: unsplash.com

Снимка: unsplash.com

Световният ценови индекс на агенцията по храните на ООН се е понижил леко през октомври – седми пореден месец на спад и с 14,9% под рекордния си връх от март, съобщава Ройтерс.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) заяви в петък, че ценовият ѝ индекс, който следи най-търгуваните на световно ниво хранителни суровини, е бил средно 135,9 пункта миналия месец спрямо ревизирана стойност от 136 пункта през септември.

За септември по-рано бяха отчетени 136,3 пункта.

гръцки преводач Добрич

Индексът спадна от рекордните 159,7 пункта през март, но остава с 2,0% по-висок спрямо година по-рано.

Макар че цените спадат като цяло, индексът на зърнените храни се е повишил с 3,0%, като пшеницата е поскъпнала с 3,2%, основно отразявайки несигурността, свързана с износа от Украйна и низходящата корекция на американските доставки. Международните цени на ориза са се увеличили с 1,0%.

В същото време индексът на растителните масла на ФАО се е понижил с 1,6% през октомври и е с почти 20% надолу на годишна база. Нарастващите международни котировки на слънчогледовото олио са били компенсирани от по-ниските световни цени на палмово, соево и рапично олио.

Цените на млечните продукти са се понижили с 1,7%, на месото – с 1,4%, а на захарта – с 0,6%.

В отделни оценки за предлагането и търсенето на зърнени храни ФАО понижи прогнозата си за световното им производство през 2022 г. до 2,764 млрд. тона спрямо предишна оценка за 2,768 млрд. тона. Това е с 1,8% под оценяваното производство за 2021 г.

See also  Войната на Путин показва, че Западът трябва да осветли мръсните пари

„Низходящата ревизия на месечна база почти изцяло засяга реколтата от пшеница в Съединените щати, отразявайки понижаването на добивите и ожънатата площ“, казват от ФАО.

Очаква се световната употреба на зърнени храни за 2022/23 г. да надмине производството с 2,778 млрд. тона, което води до очакван спад от 2,0% на световните запаси спрямо 2021/22 г. до 841 млн. тона.

Това би представлявало съотношение на запаси спрямо употреба от 29,4% при 30,9% през 2021/22 г., но все пак е сравнително висока стойност от историческа гледна точка, посочват от ФАО. Очаква се световната търговия на зърнени култури през 2022/23 г. да отбележи свиване от 2,2% до 469 млн. тона.

Източник: