Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Светослав Терзиев: Франция и Германия не могат да се разберат по важни въпроси

“Еманюел Макрон губи близост с двама от най-важните си съюзници в Европейския съюз – Германия и Италия. Той побърза да намери в Италия опора, за да може да застане в по-силна позиция пред по-мощната Германия на Олаф Шолц. И сега Макрон има желание да е европейският лидер”.

Това каза пред БНР журналистът от “Сега” Светослав Терзиев, международен наблюдател и бивш кореспондент на БТА в Париж.

seo blog7

И допълни, че затова търси съюзник, за да стабилизира позицията си на европейски лидер, което обаче е трудно в момента.

“Той знае, че положението му във вътрешен план също е несигурно”.

В предаването “Събота 150” журналистът посочи, че между Франция и Германия има важни въпроси, по които не могат да се разберат:

“Германия прояви типичния си стремеж да се затвори и да покаже егоизъм по общи европейски въпроси, като създаде план за вътрешно подпомагане на фирми и граждани. Този план не може да се съпостави с усилията на другите държави да противодействат на кризата. Германските фирми излизат в добра конкурентна позиция. Германия е против налагане на тавана на цените на газа. Германия иска да се направи продължение на газопровод от Испания през Франция до Германия. Франция не е съгласна, защото смята, че това ще е конкурентно предимство за Германия. Германия намира съюзници в лицето на Испания, Португалия, Нидерландия, вместо да търси традиционното партньорство с Франция. Затова Франция компенсира с опити за сближаване с Италия”.

гръцки преводач Добрич

Сътрудничеството във военната област е друг въпрос, който разделя Франция и Германия:

“Германия иска да изгради своя система за ПВО, но за целта използва партньори като САЩ и Великобритания, които са извън ЕС, а не търси Франция, която ѝ е най-близка. Това звучи много обидно в Париж… Третият въпрос е отношението с Китай. Олаф Шолц се готви за преговори с Китай, като предостави възможност за китайски инвестиции в най-голямото китайско пристанище в Хамбург – три кея да бъдат китайска собственост. Този въпрос е не само национален, а общоевропейски”.

See also  Важните новини във ФАКТИ на 08.07.2022 г.

По думите на анализатора сближаването между Франция и Германия по въпроса за Украйна е неизбежно и “причината е Путин, който прави колективния Запад по-колективен.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: