Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Стимулиращите мерки във Великобритания подкрепиха европейските борси

Стимулиращите мерки във Великобритания подкрепиха европейските борси

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Европейските борси завършиха с ръст сесията в четвъртък, след като трейдърите реагираха на новите фискални стимули във Великобритания, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,9% към стойността си в края на сесията, като секторът на търговията на дребно постигна ръст от 4,8% и се представи най-добре в Европа. Секторът получи тласък от плановете на Великобритания да подкрепи икономическата дейност.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,56% и завърши деня на ниво от 7564,92 пункта. Германският DAX прибави 1,59% към стойността си до равнище от 14 231,29 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 1,78% до ниво от 6410,58 пункта.

Британският финансов министър Риши Сунак обяви в четвъртък редица мерки, които целят да отговорят на кризата с разходите за живот в страната, включително данък върху печалбите на петролните и газовите гиганти и плащания за покриване на разходи на домакинства с ниски доходи и пенсионери.

На корпоративния фронт книжата на британската технологична компания Ocado поскъпнаха с близо 12% и я изстреляха на върха на Stoxx 600 благодарение на стимулиращите мерки във Великобритания. Компанията получи тласък и от новината за разширяване на партньорството ѝ с американската компания за търговия на дребно Kroger в Охайо.

гръцки преводач Добрич

На дъното на европейския бенчмарк цената на акциите на собственика на British Gas Centrica намаля със 7% и тя поведе спадовете в сектора на комуналните услуги след съобщението за данъка върху печалбата във Великобритания.

Четвъртък беше последният ден от Световния икономически форум. Той сложи край на събитие, при което световни бизнес и политически лидери се събират, за да обсъдят най-належащите проблеми в света, като войната в Украйна беше на първо място в дневния ред.

See also  Щатските индекси завършиха сесията без единна посока на фона на силна финална волатилност

Източник: