Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

SOFIX следва собствен път на фона на спадовете на S&P и DAX

SOFIX следва собствен път на фона на спадовете на S&P и DAX

Снимка: Investor.bg

seo blog7

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX следва собствена траектория от началото на годината на фона на спадовете при американския бенчарк S&P 500 и германския DAX 30.

Родният индекс се понижава с 3,7% от началото на годината до 612,5 пункта в сряда (29 юни) спрямо спад от 19,7% за S&P 500 и намаление от 18% за DAX.

Трябва да се отчете, че българският индекс е много под нивото от почти 2000 пункта от 2007 г., докато американският и немският са съответно двойно и дори повече над нивата си от същата година.

В състава на S&P500 влизат акции на световни лидери като Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla и други, а в DAX 30 – на BASF, Volkswagen Group, Merck, Siemens, BMW и други.

Няма място за сравнение между местните играчи и глобалните такива, имащи протекциите на по-силни правителства като тези на САЩ и Германия. Само може да напомним, че преди години Tesla беше спасена с държавен кредит, а основна част от приходите ù са от продажба на спестени въглеродни емисии, което е приход от правителството.

гръцки преводач Добрич

В САЩ лихвите по жилищните кредити надхвърлиха 5%, а по държавните облигации надхвърлиха 3%. В България лихвите са по-ниски.

Цените на недвижимите имоти в САЩ и Западна Европа вече намаляват, цените на металите падат (тази на медта се счита за индикатор за предстояща рецесия), цената на пшеницата се върна на нивата отпреди руската инвазия в Украйна (поевтиня с около 25% от рекордните си нива).

Ситуацията малко напомня първата половина на 2008 г., когато премиерът Сергей Станишев каза, че България е остров и кризата няма да дойде, но тя дойде. Защото когато САЩ кихнат, Европа се разболява. Слабата корелация на нашия пазар с чуждите показва, че той до голяма степен функционира изолирано, сам за себе си, макар и да е част от европейския, свързан с всичко, което се случва отвъд Океана. В този смисъл българският пазар все още не може да бъде определен като нововъзникващ или развиващ се.

See also  КФН издаде временна забрана за търговото предложение за „Прайм Пропърти БГ“

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Източник: