Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Слабо начало на седмицата за американските борси

Слабо начало на седмицата за американските борси

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси започнаха седмицата с понижения, тъй като инвеститорите са притеснени как омикрон вариантът на Covid ще повлияе на икономиката и какво ще обяви Федералният резерв в сряда, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спадна с 320 пункта до 35 650,95 пункта, повлечен от 3,7-процентното понижение на цената на книжата на Boeing. Широкият индекс S&P 500 се сви с 0,9% до 4668,97 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 1,4% до 15 413,28 пункта.

Едни от най-големите губещи в рамките на деня се оказаха фирмите, зависещи от отварянето на икономиката – круизните и авиокомпаниите. Цената на акциите на American Airlines се понижи с 4,9%, тази на книжата на Delta Air Lines – с 3,4%, а при Carnival Corp. отстъплението е с 4,9 на сто.

От друга страна, Moderna записа 5,8% ръст на борсата, ден след като главният експерт на Белия дом по инфекциозни болесни доктор Антъни Фаучи нарече бустерната доза на васкините срещу Covid „оптимална грижа“, но коментира, че дефиницията за напълно ваксиниран няма да се промени.

Израелски изследователи от Sheba Medical Center и от Централната вирусологична лаборатория към Министерството на здравеопазването в събота заявиха, че курсът от три дози от ваксината на Pfizer-BioNTech е ефективен срещу новия омикрон варианта. Цената на акциите на Pfizer се повиши с 4,6%.

Днешните движения следват една силна седмица на Wall Street. S&P 500 отбеляза най-добрата си седмица от февруари и завърши на рекордно ниво, възстановявайки се от голямата разпродажба, предизвикана от страховете от омикрон варианта на Covid. Dow нарасна с 4% миналата седмица, слагайки край на четириседмичната си губеща серия и записа най-доброто си представяне от март.

See also  Австралия и Нидерландия съдят Русия заради свалянето на полет MH17

Междувременно инвеститорите преценяват данните за ускоряването на инфлацията в САЩ до близо 40-годишен връх.

Важните данни за инфлацията бяха обявени преди двудневната среща на Федералния резерв тази седмица, на която се очаква да бъде обсъдено по-бързото прекратяване на програмата за закупуване на активи.

Председателят Джером Пауъл, както и други представители на централната банка, предположиха, че тя може да прерати месечната програма за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара по-рано от предвидения краен срок, който е юни 2022 г. Ако това се случи, то може да даде тласък и на плановете на централната банка за повишаване на лихвените проценти, което може да изплаши инвеститорите.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.