Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Купуването на къща в метавселена – резултат от много свободни пари

Биткойнът спадна с 20%, но пазарите на акциите и облигациите също бяха доста волатилни през изминалата седмица заради продължаващата несигурност около новия вариант на коронавируса Омикрон. Наблюдаваше се сериозно преминаване към по-сигурни активи, а влиянието на коронавируса е било добре дошло за ЕЦБ, които са намерили в него аргумент да продължат със своята подпомагаща монетарна политика. Едва ли ще се наблюдава традиционното повишение на пазарите в края на годината – отново заради омикрон. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Инвеститорите са нервни и все още включват в оценките на компаниите си възможността от нов локдаун. Акциите бяха големият победител от всички новини за инфлацията, но тя не е на заглавната страница. Докато не стане ясно какво ще се случи с Омикрон – а това отнема техническо време за изследване и наблюдения – пазарите не са готови да подемат едно сериозно повишение по акциите.”

Има твърде много свободни пари и това води до наливане на средства в най-ранообразни активи като имоти в метавселената.

“Ако някой ми каже, че има сериозна логика да похарчи един или два милиона долара, за да си купи виртуална къща в метавселенета и да излезе на печалба от това – интересна инвестиция, но това е резултат от твърде много свободни пари”, смята гостът.

Наличието на свободна ликвидност стимулира и някои по-неутвърдени криптовалути като dogecoin, коментира Ваньов.

“На самия сайт на dogecoin казват, че това е валута шега, а има капитализация от няколко милиарда, а SpaceX ги приема за плащане за следващите им полети. Това е резултатът, когато фундаментът стане твърде изкривен – той е такъв не от вчера, дори не от COVID-19 – в Европа може би най-сериозно от дълговата криза в периферията.”

See also  Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Европейските пазари се държат по същия начин като американските, но различието в паричните политики между ЕЦБ и Федералния резерв може да даде много различно отражение на пазарите, предупреди Ваньов. “Джером Пауъл промени езика си и “временна” отпадна от твърденията за инфлацията. Кристин Лагард продължава да твърди, че всичко е продиктувано от високите цени на енергията и други суровини и голяма част от инфлацията ще бъде временна.”

Това ще се отрази на монетарните политики като Фед са много твърдо за затягане, а ЕЦБ усеща все по-голям натиск за това от страни като Германия.

Волатилността при криптовалутите е била повлияна и от разнопосочните сигнали за регулациите в Китай, но най-голямо влияние е имал Омикрон, който измести инфлацията като основна тема на пазарите.

“Рискът от инфлация беше докарал доходността по десетгодишния Бунд до нива от -0.10 до -0.15 точки, след Омикрон се върнахме на -0.35, с опити за -0.40. Най-сигурните активи спечелиха, а по-рисковите загубиха.”

В коментар за кризата в имотния сектор в Китай и неизплащането на задължения от страна на Evergrande, Ваньов заяви, че ситуацията вече се влияе изключително от политиката на Пекин.

“Правителството ще реши дали Evergrande да фалира, по коя част от инвестициите си да фалира – дали няма да е само към международните кредитори, а държавата да изкупи местния дълг, дали държавата ще довърши проектите на компанията… Дори един фалит би се поел от пазара в структурата, в която е той сега. Свободната ликвидност е толкова голяма, че надали дори пълен фалит по външните облигации ще доведе до кой знае какви сътресения”, смята Ваньов.

See also  Хотелиери не са получили от държавата пълното заплащане за бежанците

Омикрон е основният фактор и на петролните пазари заради евентуалното забавяне на икономическата активност.

Валутните пазари бяха най-стабилни, но еврото успя да възвърне част от изгубените си позиции, заради идеята, че Фед може да отложи повишаването на лихвите и затягането на монетарната политика.

Повече за влиянието на Омикрон върху пазарите и нагласите на инвеститорите и какво ще се случи, ако новият вариант всъщност е началото на края на пандемията може да гледате във видеото.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.