Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

„Син Карс“ мести производството си от Русе в Румъния 

Обектът в българския град ще остане само като RND център, сглобяването ще се извършва в Гюргево 

seo blog7
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Българският производител на спортни състезателни автомобили и електромобили „Син Карс Индъстри“ АД ще произвежда новите си модели не в Русе, където е седалището на листнатия на Beam пазара стартъп, а в съседния румънски град Гюргево. Причината за решението е фактът, че северната ни съседка предоставя по-добри бизнес условия за производителя, обясни основателят и главен изпълнителен директор Росен Даскалов в ефира на „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му компанията му не е успяла да намери ефективен начин за наемане на достатъчно голяма площ за производството в родината ни, което обаче се е случило именно в Румъния. Там компанията му ще наеме терен от 700 декара за следващите 73 години за по 1000 евро наемна цена на месец. 

„Новата ни площадка ще бъде в Гюргево. Направихме всичко възможно новият ни завод да е в България, не срещнахме разбиране по отношение на земята, параметри, покупка. В Румъния са направили уникални неща по отношение на законовата рамка за инвестиции“, поясни Даскалов.  

  1. Сравни Син Карс Индъстри АД с
  2. и/или с компания

(максимум 3 избрани)

гръцки преводач Добрич

След като в българския обект се изчистят всички процеси, в Румъния ще бъде прехвърлено цялостното производство на даден модел. В Русе след това ще се изчиства производството за следващите модели, каза още Даскалов. 

„В Румъния можеш да наемеш земя за 49 [години] плюс допълнително още 24 години, за България този период е едва 10 години. Наемната цена се определя от типа бизнес, работните места и други условия. Но наемната цена от само 1000 евро на месец значи, че на практика Румъния ни прави подарък, за да насърчи бизнеса“, каза още Даскалов. 

See also  Разходите на "Монбат" растат по-бързо от приходите през първото тримесечие

За следващата година компанията има над 400 поръчки за автомобили, а целта е от монтажните линии на завода да излиза по 1 автомобил на ден, каза още предприемачът.

Къде ще са бъдещите други асемблиращи точки на завода и защо „Син Карс“ сама ще си произвежда батериите – вижте в целия видео разговор в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Свързани компании:

Източник: