Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

„Син Карс“ мести производството си от Русе в Румъния 

Обектът в българския град ще остане само като RND център, сглобяването ще се извършва в Гюргево 

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Българският производител на спортни състезателни автомобили и електромобили „Син Карс Индъстри“ АД ще произвежда новите си модели не в Русе, където е седалището на листнатия на Beam пазара стартъп, а в съседния румънски град Гюргево. Причината за решението е фактът, че северната ни съседка предоставя по-добри бизнес условия за производителя, обясни основателят и главен изпълнителен директор Росен Даскалов в ефира на „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му компанията му не е успяла да намери ефективен начин за наемане на достатъчно голяма площ за производството в родината ни, което обаче се е случило именно в Румъния. Там компанията му ще наеме терен от 700 декара за следващите 73 години за по 1000 евро наемна цена на месец. 

„Новата ни площадка ще бъде в Гюргево. Направихме всичко възможно новият ни завод да е в България, не срещнахме разбиране по отношение на земята, параметри, покупка. В Румъния са направили уникални неща по отношение на законовата рамка за инвестиции“, поясни Даскалов.  

  1. Сравни Син Карс Индъстри АД с
  2. и/или с компания

(максимум 3 избрани)

След като в българския обект се изчистят всички процеси, в Румъния ще бъде прехвърлено цялостното производство на даден модел. В Русе след това ще се изчиства производството за следващите модели, каза още Даскалов. 

„В Румъния можеш да наемеш земя за 49 [години] плюс допълнително още 24 години, за България този период е едва 10 години. Наемната цена се определя от типа бизнес, работните места и други условия. Но наемната цена от само 1000 евро на месец значи, че на практика Румъния ни прави подарък, за да насърчи бизнеса“, каза още Даскалов. 

See also  SOFIX с 3,18% седмично повишение до 619 пункта

За следващата година компанията има над 400 поръчки за автомобили, а целта е от монтажните линии на завода да излиза по 1 автомобил на ден, каза още предприемачът.

Къде ще са бъдещите други асемблиращи точки на завода и защо „Син Карс“ сама ще си произвежда батериите – вижте в целия видео разговор в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Свързани компании:

Източник: