Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Каква е истината за руската икономика след санкциите и войната?

Русия може да се сблъска с по-дълбока и продължителна рецесия поради разширяването на санкциите наложени от Запада. Те ще осакатят сектори, на които държавата от години разчита да захранват икономическия ѝ растеж, показва вътрешен доклад изготвен за руското правителство, видян от екип на Bloomberg.

Документът, който е резултат на месеци на оценки от експерти и представители на властите, се опитва да даде реална представа за ефектите от световната изолация върху руската икономика. Той описва далеч по-неприятна картина от тази, която официалните представители на Москва представят в публичните си данни. Докладът е изготвен за среща на високопоставени представители на властта, проведена на 30 август.

seo blog7

Два от представените три сценария в доклада показват ускоряване на икономическото свиване догодина, като икономиката се връща към предвоенното си състояние чак в края на десетилетието или по-късно. Сценарият на движение „по инерция“ предвижда следващата година икономиката да достигне дъно при спад от 8,3% спрямо икономическото представяне от 2021 г. „Стресовият“ сценарий пък прогнозира дъно през 2024 г. при 11,9% под миналогодишното равнище.

Всички сценарии очакват натискът на санкциите да се увеличи, като вероятно и други държави да се присъединят към тях. Рязкото отдалечаване на Европа от руския петрол и газ също може да засегне способността на Кремъл да снабдява собствения си пазар, става ясно от текста.

Освен самите санкции, които покриват около една четвърт от вноса и износа на Русия, докладът отчита и това, че страната е изправена пред „блокада“, която „засяга на практика всички форми на транспорт“, което допълнително вреди на икономиката. Технологичните и финансови ограничения също увеличават натиска. Според доклада до 200 хил. IT специалисти може да напуснат страната до 2025 г. – първа официална прогноза на разрастващото се „изтичане на мозъци“.

See also  Стартиращи компании за поддържане на добра физическа форма и забавления във виртуалната реалност – участници в новия епизод на "Дръзките"

Официално властите не показват голямо притеснение от санкциите, като прогнозите са за възможно икономическо свиване от под 3% тази година и дори още по-малко следващата. Чужди икономисти също коригираха очакванията си за тази година, като се отметнаха от първоначалните си прогнози за дълбока рецесия, след като икономиката се представи по-добре от очакваното.

В документа се призовава за предприемането на редица мерки за подкрепа на икономиката и облекчаване на ефектите от санкциите, за да може тя да се възстанови до предпандемичното си състояние през 2024 г. и да расте устойчиво след това. Но те включват същите действия за стимулиране на инвестициите, които правителството прилагаше през последното десетилетие, когато растежът бе в застой въпреки че нямаше толкова санкции.

гръцки преводач Добрич

„Поради намаленият достъп до западни технологии, вълна от продажба на чуждестранни корпорации и предстоящи демографски предизвикателства, потенциалният растеж на страната се очаква да се свие до между 0,5 и 1% през следващото десетилетие. След това той ще се свие още повече, до малко над нулата до 2050 г. Русия ще бъде и все по-уязвима от спад в световните цени на суровините, тъй като международните резерви вече не осигуряват буфер.“
 
Според Александър Исаков, руски икономист, през следващите една-две години ще има „намален производствен обем в редица експортно ориентирани сектори“, от петрол и газ до метали, химикали и продукти от дърво. Въпреки че по-късно е възможно известно възстановяване, „тези сектори повече няма да бъдат двигатели на икономиката“.

Пълното спиране на доставките на газ за Европа, основният експортен пазар на Русия, може да струва до 400 милиарда рубли (6,6 милиарда долара) годишно в пропуснати данъчни приходи, според доклада. Няма да е възможно напълно да се компенсират загубените продажби с нови експортни пазари дори в средносрочен план.

See also  Доц. Хърсев прогнозира: Лихвите по заемите ще се увеличат

Удар върху петролния сектор

В резултат на това производството ще трябва да бъде намалено, което застрашава целите на Кремъл за разширяване на вътрешните доставки на газ, се казва в доклада. Липсата на технология, необходима за заводите за втечнен природен газ, е „критична“ и може да попречи на усилията за изграждане на нови съоръжения.
Плановете на Европа да спре вноса на руски петролни продукти, 55% от които внесе оттам през миналата година – може да доведе до рязко съкращаване на производството, което да предизвика недостиг на гориво и на вътрешния пазар.

Производителите на метали губят 5,7 милиарда долара годишно от ограниченията, се казва в доклада.

Ако световната икономика изпадне в рецесия, предупреждава докладът, износът на Русия може да бъде намален още повече, тъй като тя се превръща в „балансиращ доставчик“ на световните пазари, като първо изчезва търсенето на нейните продукти. Това може да предизвика спад на рублата и скок на инфлацията.
От страна на вноса “основният краткосрочен риск е спирането на производството поради липса на вносни суровини и компоненти.” В по-дългосрочен план невъзможността да се ремонтира вносното оборудване може трайно да ограничи растежа, се казва в доклада.

Критичен внос

„Просто няма алтернативни доставчици за някои критични вносни стоки“, се казва в доклада, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Докладът показва, че дори в селскостопанския сектор, където Кремъл рекламира усилията си за заместване на чуждестранните доставки, зависимостта от ключови суровини може да принуди руснаците да намалят консумацията на храна, тъй като доставките намаляват.

Ограниченията върху достъпа до западни технологии може да върнат Русия едно или две поколения назад от сегашните стандарти, тъй като е принудена да разчита на по-малко напреднали алтернативи от Китай и Югоизточна Азия. Докладът предупреждава, че санкциите също така ще принудят правителството да преразгледа своя набор от цели за развитие, които Путин е поставил преди войната, включително тези за увеличаване на растежа на населението и продължителността на живота.

See also  Кристалина Георгиева: Следващата година ще бъде още по-трудна

На секторна основа докладът описва подробно обхвата на удара от санкциите:

Селско стопанство: 99% от производството на домашни птици и 30% от производството на млечни говеда Холщайн зависи от вноса. Семената за основни продукти като захарно цвекло и картофи също предимно се внасят в страната, както и храните за риба и аминокиселините.
Авиация: 95% от пътниците се превозват от чуждестранни самолети и липсата на достъп до вносни резервни части може да доведе до свиване на флота, тъй като самолетите няма да са годни за експлоатация
Машиностроене: само 30% от машинните инструменти са руско производство и местната индустрия няма капацитета да отговори на нарастващото търсене
Фармацевтични продукти: Около 80% от местното производство разчита на вносни суровини
Транспорт: Ограниченията на ЕС утроиха разходите за сухопътни превози
Комуникации и IT: Ограниченията върху SIM картите може да оставят Русия недостиг на такива до 2025 г., докато нейният телекомуникационен сектор може да изостане с пет години спрямо световните лидери през 2022 г.
 

Източник: