Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Симидчиев: Бежанците могат да получат видеоконсултации

„Досега не сме имали такава бежанска вълна. До момента около 80 000 души са влезли в България, като някои от тях са продължили нататък. Но половината от тях са останали тук“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в НС.

По думите му най-голямата бежанска вълна преди това е била през 2013 г., когато обаче бе по-малко от половината на това, което се случва сега.

seo blog7

Той информира, че има сайт на четири езика – украински, руски, английски и български, където информацията е добре структурирана. Там медицинската помощ може да се осъществи чрез телеконсултации. Човек влиза и организира видеоконсултация с различни специалисти. Нужен е обаче предварително записан час, което отново става онлайн.

„Консултативната помощ се прави доброволно от лекарите, напълно безплатно. Съответно телеконсултациите са безплатни. Не така стои обаче въпросът със скъпоструващите лечения – хора с онкологични и автоимунни заболявания. Нужно е повече време на законодателя“, обясни Симидчиев.

Днес в Министерството на здравеопазването заедно със здравната комисия на НС ще има голяма среща, на която ще се обсъдят какви законодателни промени са необходими, за да може украинците да получат здравна помощ.

На въпрос кога украинските деца ще могат да тръгнат на училище в България, Симидчиев обясни, че имунизационният календар в Украйна е по-различен.

“Ако има повече такива деца, може да се създаде епидемична обстановка. Работи се активно върху това как да адаптираме максимално бързо ваксинационното покритие, така че децата безопасно да влязат в училище”, обясни зам.-председателят на здравната комисия в НС.

гръцки преводач Добрич

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник:

See also  Мика Зайкова прогнозира инфлация от 25%-30%