Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната преди 2027

Симеон Дянков

Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025

Не изпълняваме критерия за инфлацията, най-рано 2027 г.

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това заяви интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

seo blog7

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото догодина – не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Прочетете още: Гръцката мафия плаща на наемници да убиват конкурентите и

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. “Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.”, заяви твърдо Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

Прочетете още: “Предал съм над 60 млн. лева”: какво разказа досега Васил Божков за Борисов и Горанов

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

гръцки преводач Добрич

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

See also  Румъния праща 5 хеликоптера за ранените край Велико Търново

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

Източник