Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Силният петък не успя да заличи седмичния спад за щатските индекси

Силният петък не успя да заличи седмичния спад за щатските индекси

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Силна вълна на оптимизъм сред инвеститорите оцвети в зелено основните щатски борсови индекси на фона на новата порция корпоративни отчети и икономически данни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 655,85 пункта, или с 2,14 на сто, до ниво от 31 286,02 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 1,91% до 3862,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 201,24 пункта, или 1,79%, до 11 452,42 пункта.

Въпреки положителния финал на седмицата индексите записват спадове за 5-дневния период с изключение на Dow. Общо за седмицата Dow напредва с 0,3%, докато S&P и Nasdaq се понижават съответно с 1,1% и 1,7 на сто.

гръцки преводач Добрич

„На пазара се наблюдава засилване на убеждението, че Федералният резерв вероятно няма да предприеме увеличение на лихвите с един процентен пункт в края на месеца и че се доближаваме до пика на затягането на Фед, което ще бъде оценено от пазара“, коментира Едуард Мойа, старши анализатор в OANDA.

Ръководителят на клона на Фед в Атланта Рафаел Бостик сигнализира, че вероятно няма да подкрепи по-високо увеличение на лихвите от страна на Федералната комисия по отворения пазар. Той посочи, че прекомерното увеличаване на лихвените проценти може да подейства подривно за неща, „които работят добре“.

Пазарите реагираха и на данните за продажбите на дребно в САЩ, които нарастват през юни с повече от очакваното. Стойността на общите покупки на дребно се е увеличила с 1% за месец след ревизиран в посока нагоре спад от 0,1% през май, става ясно от данни на министерството на търговията, публикувани в петък. Стойностите обаче не са коригирани спрямо инфлацията.

See also  Кремъл дължи заплати на войниците си?

В същото време широкият измерител на Фед за инфлационните очаквания се повиши до рекордните 2,19% в края на второто тримесечие спрямо 2,17 на сто от края на първото. Това е най-високото ниво в историята на статистиката, датираща от 1999 г.

Управителят на Фед Джером Пауъл и колегите му се опитват да обуздаят темпа на инфлация, който надвишава повече от три пъти целта им от 2%. Те се опасяват, че постоянното повишаване на цените може да убеди домакинствата и бизнеса, че САЩ са навлезли в нова ера на повишена инфлация и да ги подтикне да предприемат действия, които парадоксално биха ускорили инфлацията.

Акциите на Citigroup поскъпнаха с 14,4%, след като банката представи печалба, която надхвърли прогнозите на анализаторите за второто тримесечие.

Цената на книжата на Wells Fargo се повиши с 6,8% въпреки почти 50-процентния спад на печалбата на кредитора през второто тримесечие.

Силен импулс получиха и технологичните акции. Книжата на Amazon, Meta, Alphabet, Apple и Microsoft поскъпнаха съответно с 2,3%, 3,9 на сто, 0,88%, 1% и 0,83 на сто.

Компаниите от сектора на здравеопазването също получиха положителен тласък. Цената на акциите на UnitedHealth, CVS и Elevance Health се повиши съответно с 5,23%, 2,65 на сто и 4,6%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 2,928% и 3,087 на сто.

Доларовият индекс записа спад от 0,46% до 108,04 пункта.

На петролните пазар Брентът поскъпна с 1,86% до 100,9 долара за барел, докато цената на американския лек петрол WTI се повиши с 1,81 на сто до 97,51 долара за барел.

See also  Половината мениджъри в ЦИЕ нямат планове за намаляване на емисиите на бизнеса си

Цената на златото се понижи с 0,19 на сто до 1702,6 долара за тройунция.

Източник: