Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Ще забавят ли Русия и Китай зеления енергиен преход заради добива на редки метали?

Партньорството Русия – Китай и китайският монопол при добива на редки метали може да забавят зеления енергиен преход и да го направят по-скъп, отколкото преди конфликта в Украйна. Преходът няма да е много лек. Това мнение изрази в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Андрей Коватариу, експерт към работната група по цифровизация в енергетиката към Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE) и старши научен сътрудник в Energy Policy Group.

Още по темата

seo blog7

„Значението на дефиницията за енергийна сигурност се промени. Сега говорим от една страна за търговски договори, за диверсификация на вноса, за да се намали зависимостта от Русия. В същото време говорим и за нови пластове на тази дефиниция – тревогата от кибератаки и дали сме готови да решим този проблем, дали имаме инструментите за това“, коментира той.

Коватариу напомни, че в средносрочен и дългосрочен план от голямо значение е преходът към по-чиста енергия и технология за околната среда и за сигурността на доставките. 

„Вниманието се насочва към наличието на редките метали и значението им в този преход”, посочи енергийният експерт. Той даде пример с лития, който за година и половина е поскъпнал с над 500%, вследствие на търсенето за електромобили.

Като друг фактор за по-високите цени събеседникът посочи плановете на Европа за декарбонизация. Според него не трябва да се пренебрегва влиянието на китайския монопол върху добива и рафинирането на редки метали, като към напрежението от контрола върху този пазар се добавя и официалното и неофициалното партньорство с Русия.

„Европа и САЩ ще трябва да разработят дългосрочна стратегия за редките метали. Една от причините Китай да се представя така е, че в минното им дело няма регулации, а в Европа те са много сериозни. Това носи по-високи социални и икономически цени“, заяви енергийният експерт.

гръцки преводач Добрич

Коватариу посъветва Европа и най-вече Източна Европа – Румъния и България правилно да планират прехода, което ще спести време и пари при редките метали. И предупреди да внимаваме за кръговата икономика и капацитета да рециклираме редки метали. „Има огромен потенциал тук. Да го наречем “Пазарът на втория живот” на редките метали, той се увеличава. Очаква се да се удвои от 2021 г. до 2025 г. Има огромен потенциал тук и трябва да го уловим”, посочи експертът.

See also  Credit Suisse плаща половин милиард долара за уреждане на спор в САЩ

Събеседникът заяви, че енергийната сигурност сега включва страните, които могат да доставят петрол и газ, но и редки метали. “Това партньорство Русия – Китай трябва да ни тревожи. Ние сме зависими, харесва ни или не, от ресурсите, контролирани от тези две страни”, каза той.

Защо китайската стратегия “Made in China 2025” увеличава тревогата на пазарите? Влизаме ли в Студена война в сферата на киберсигурността? Има ли риск за критичната инфраструктура в Източна Европа? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук

Източник: