Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Шофьорите очакват болезнено лято на фона на поскъпващите горива

Шофьорите очакват болезнено лято на фона на поскъпващите горива

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Цената на горивата расте и шофьорите очакват болезнено лято, пише в анализ Bloomberg. Бензинът премина рекордните 5 долара за галон, а във Великобритания за зареждане на резервоара на среден автомобил вече са нужни повече от 100 паунда.

Цената на петрол се повиши до ниво от около 120 долара за барел и със завръщането на Китай на пазарите трендът ще продължи. Пекин започна да вдига блокадите, наложени след появата на случаи на коронавирус. Заради тях Шанхай беше затворен за седмици.

Още по темата

Анализаторите посочват, че световната икономика се възстановява от коронавируса с бързи темпове, което повишава и потреблението на енергия. Но в годините за блокади рафинериите намалиха производството и сега го връщат трудно до преходните нива.

Амос Хохщайн, съветник по енергийна сигурност в Държавния департамент е категоричен, че недостатъчните инвестиции и тенденцията към намаляване на капацитета за рафиниране са ключови причини за недостига на горива в момента. И според анализатори това означава, че дори и ОПЕК да увеличи добивите, както обещава, това едва ли ще укроти ръста на цените.

гръцки преводач Добрич

От петролния картел също посочват, че само две или три държави имат възможност да увеличат добивите си в краткосрочен план.

В допълнение ЕС наложи ембарго на доставките на руски петрол, а Русия е сред най-големите износители на суровината. По този начин се получава нов дисбаланс на петролните пазари. Затова и много прогнози сочат, че цената на петрола ще продължи да расте и се очаква нов пик в следващите месеци – от 140 долара за барел. А следващата стъпка е дори 150 долара за барел, ако бичите настроения на пазара се задържат, допълва Morgan Stanley.

See also  Световният IPO пазар записва най-добрата година в историята си

Рекордът за сорта Brent беше 147,50 долара, постигнати през юли 2008 година, припомня Bloomberg.

Данните показват, че дори и при високите цени на горивата, хората не се отказват от пътуванията си след две години под блокади. Традиционно търсенето на горива се увеличава съществено през лятото заради повечето пътувания – и с автомобили, и с въздушен транспорт.

Източник: