Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

SEC одобри първите 11 Bitcoin ETF

Какво да очакваме в първия ден на търговия на спот биткойн ETF-ите?

Спот биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) най-накрая бяха одобрени в САЩ след десетилетие на безуспешни опити. Следващата стъпка: търговията, започваща още в четвъртък сутринта.

След като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ даде зелена светлина в сряда следобед американско време, дългоочакваните продукти ще излязат на американските пазари, управлявани от NYSE, Cboe Global Markets и Nasdaq.

seo blog7

Продуктите ще позволят на практика на всеки потребител на дребно да получи експозиция към цената на биткойна чрез конвенционални брокерски приложения и профили, както и на институциите от традиционния финансов сектор да инвестират, без да е необходимо да ползват криптоборси, пояснява CoinDesk.

Доставчиците на ликвидност и маркет мейкърите прекараха последните няколко месеца, подготвяйки се за този ден, гарантирайки, че биткойн пазарът е – и ще бъде – ефективен с новата вълна интерес, очаквана в четвъртък.

Прочетете още: SEC одобри 11 Bitcoin ETF

Биткойн спот пазарът, пазарът на фючърси и фючърсните биткойн ETF-и ще подпомогнат ликвидноста на спот ETF пазара през първия ден, коментира ръководителят на звеното за борсово търгувани продукти на NYSE Дъглас Йонс. NYSE също така разполага и с редица програми за ликвидност, допълни той. „Очакваме доста динамичен и ликвиден пазар утре (в четвъртък американско време)“, коментира още Йонс.

Дейвид Ман, ръководител на звеното за ETF продукти и капиталови пазари на Franklin Templeton, каза за CoinDesk в интервю, че още е трудно да се предскаже как ще изглеждат паричните потоци през първите няколко дни. Въпреки че очаква „огромно вълнение“ през първия ден, може да има по-постепенно повишение на интереса и инвестициите, отколкото хората очакват.

See also  ПИБ пласира облигации за почти 2,9 млн. евро

„Няма да ме изненада, ако ETF потребителите като цяло, които сега се оглеждат за експозиция към биткойна в рамките на ETF инструмента, преминат през обичайния си процес на преглед, за да са сигурни, че се чувстват комфортно с ETF-а, а това обикновено отнема време“, каза той.

гръцки преводач Добрич

Според Ман може да има първоначален наплив, но на инвеститорите може да им трябват седмици или дори месеци, докато се почувстват напълно удобно с ETF инструментите и потвърдят, че тяхното движение е такова, че да са склонни да инвестират пари.

Прочетете още: Шефът на Binance подава оставка, крипто борсата ще плати 4 милиарда долара глоби

Робърт Мичник, ръководител на звеното за дигитални активи на BlackRock, застъпи сходно виждане, като каза, че предстои „дълго пътуване“ за инвеститорите след пускането. Той посочи като пример това, че някои консултанти досега не са имали експозиция към инвестиционни продукти, съдържащи биткойн, и това ще доведе до нуждата от запознаване с материята, преди да бъдат преразпределени средства.

„Ще има разговори между консултанти и клиенти дали ще е подходящо“, посочва той. „Няма да е нещо, което ще се материализира веднага и същото важи и за институционалните инвеститори, които преди това не са имали наистина надеждни решения за експозиция“, коментира Мичник.

Акциите, свързани с криптовалутите, междувременно очаквано отбелязват ръст в предпазарната търговия в САЩ, съобщава Bloomberg. Това е естествено продължение на увеличенията им от предходната година.

Акциите на платформата Coinbase Global прибавят 5,6% към цената на книжата преди редовната сесия, като ръстовете за последните 12 месеца стигат близо 250%. Тези на миньорите Cleanspark и Marathon Digital Holdings пък поскъпват съответно с близо 8% и над 6%.

See also  SOFIX падна до 4-месечно дъно след седмичен спад от 5,4%

Прочетете още: AI вече измества и инфлуенсърите

Според анализаторите на Deutsche Bank Марион Лабуре и Касиди Ейнсуърт-Грейс макар цената на биткойна да нарасна през годината, инвеститорите не трябва да смесват повишаването с по-широките прогнози за това, че криптовалутата може да изпревари традиционните финанси.

„Засега одобрението на спот биткойн ETF отваря нова глава за биткойн цените, въпреки че волатилните условия вероятно ще се запазят“, коментират те.
Източник