Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Сътресенията на имотния пазар в Китай оцветиха в червено европейските индекси

Сътресенията на имотния пазар в Китай оцветиха в червено европейските индекси

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Основните европейски борсови индекси отчетоха спадове на фона на опасенията сред инвеститорите относно задълбочаващата се енергийна криза и проблемите около китайската компания за недвижими имоти China Evergrande Group, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,09% до 469,64 пункта.

Германският индекс DAX отчете спад от 0,32% до 15 472,56 пункта.

Френският измерител CAC изтри 0,29% от стойността си, смъквайки се до ниво от 6686,17 пункта.

Британският показател FTSE записа понижение от 0,45 на сто до 7190,3 пункта.

Инвеститорите продължават да следят с тревога състоянието на китайския пазар на недвижими имоти, след като China Evergrande официално се отказа от плановете си да продаде дял от 2,6 млрд. долара в едно от ключовите си подразделения, а представители на властите в Пекин заявиха, че проблемите не трябва да излизат извън контрол. Evergrande, която преди време беше една от водещите строителни компании в Китай, а сега се задъхва под бремето на дългове за над 300 млрд. долара, водеше преговори за продажбата на дял от 50,1% в подразделението си Evergrande Property Services на по-малкия конкурент Hopson Development Holdings.

гръцки преводач Добрич

Пазарите обръщат внимание и на срещата на върха в Брюксел, на която се очаква европейските лидери да обсъдят въпросите около енергийната криза, както и решението на полски съд, според което някои от законите на съюза са несъвместими с конституцията на страната, подкопавайки по този начин фундаментите на Европейския съюз (ЕС). Блокът задържа изплащането на финансови стимули за 36 млрд. евро, предназначени за Полша, което накара правителството на министър-председателя Матеуш Моравецки да заплаши да провали дейността на блока, включително по чувствителните преговори по климата, които изискват единодушие на 27-те страни членки.

See also  Русия спря огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха*

На Covid фронта американският фармацевтичен концерн Pfizer Inc. и германският му партньор BioNTech SE заявиха, че според голямо проучване бустерна доза на тяхната ваксина срещу Covid-19 възстановява пълната защита срещу вируса, което вероятно ще засили аргумента за по-широко приложение на трета доза. Тя е показала 95,6% ефективност срещу симптоматичен Covid в проучването, което е проследило 10 000 души на над 16 години, съобщиха компаниите в четвъртък.

Сезонът на отчетите продължава, като британската банка Barclays почти удвои печалбата си преди облагане с данъци до 2 млрд. паунда за третото тримесечие, тъй като се възползва от силното ипотечно кредитиране във Великобритания и бум в инвестиционното банкиране. През третото тримесечие на миналата година печалбата на банката е била 1,1 млрд. паунда.

Акциите на Barclays поевтиняха с 0,6 на сто.

Книжата на френският производител на материали за полупроводници Soitec прибавиха 8% към стойността си, с което компанията се озова на върха на Stoxx 600 след силния си отчет.

На дъното на индекса се смъкна френският търговец Rexel, след като цената на книжата му се понижи с 9 на сто заради разочароващите продажби през третото тримесечие.

Източник: