Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Сърбия има готовност да купи дял от АЕЦ “Пакш 2”

Сърбия има готовност да купи дял от АЕЦ "Пакш 2"

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Сърбия желае да купи миноритарен дял от АЕЦ “Пакш 2”, коментира сръбският президент Александър Вучич. Страната има готовността да купи между 5% и 15% от ядрената централа, която Унгария изгражда в момента, пише Balkan Green Energy News.

Преди седмица Вучич обяви, че Белград не може да си позволи изграждането на ядрена централа, но би инвестирал в около 10% от изграждаща се централа в региона.

“Вече говорих с унгарския премиер Виктор Орбан относно строителството на ядрената централа в Пакш и заявихме нашето желание да бъдем миноритарен акционер”, коментира още Вучич. Целта е Сърбия да успее да си осигури достатъчно електроенергия, с която да захрани растящата си икономика.

АЕЦ “Пакш 2” е руско-унгарски проект, чиято реализация беше анализирана много внимателно от Европейската комисия. В крайна сметка Брюксел обяви, че няма забележки и позволи строителството. Централата се изгражда от руската ядрена корпорация “Росатом” с междуправителествен заем от Русия на стойност около 10 млрд. евро. Стойността на целия проект е около 12,5 млрд. евро.

Строителството на АЕЦ “Пакш 2” започна през лятото на 2019 година.

гръцки преводач Добрич

Сърбия не е единствената държава в региона, която се интересува от ядрената енергетика. Желание да инвестират в подобни проекти са изразили още Хърватия и Северна Македония. Скопие първоначално планираше да купи дял от АЕЦ “Белене”, но в края на 2020 година се отказа от тези планове.

Хърватия пък се готви да инвестира в разширението на АЕЦ “Кръшко” в Словения.

Източник:

See also  Nikkei поведе ръстовете на борсите в Азия