Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Руснаци продават имоти в Созопол, трудно идват у нас

Руските собственици на апартаменти във ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол пристигат трудно в България през тази година. Липсата на директни самолетни полети ги кара да търсят различни маршрути – през Дубай, Истанбул, Египет, Армения. Затрудненият транспортен достъп е една от причините някои руски собственици да обявят имотите си за продажба. Това обясниха Милена Захариева и Марио Захариев, представители на инвестиционна компания, в предаването „ИмоТиТе“.

От 26 февруари т.г. след началото на войната в Украйна България и още много страни забраниха полетите на руски авиолинии във въздушните си пространства. Последва и реципрочна мярка от страна на Русия.

seo blog7

„Транспортният достъп е изключително важен за ваканционните комплекси край морето“, обясни Захариев.

„Преди години имахме много собственици на имоти от Дания, но те разпродадоха апартаментите си, тъй като самолетните полети между скандинавската страна и Бургас бяха ограничени във времето. Сега има няколко полета дневно от Великобритания до Бургас и това е основна причина да имаме английски туристи и собственици на имоти.”, допълни тя.

Българите са основната група купувачи на ваканционни апартаменти при нас, като интересът е засилен в последните два месеца, каза Милена Захариева. Българи, англичани и германци се очаква да бъдат най-активните туристи в селището в Созопол това лято – в хотелската база и в апартаментите, които се управляват и дават под наем.

„Санта Марина“ е сред най-мащабните ваканционни комплекси по Българското Черноморие – с 1500 реализирани апартамента, паркова среда, ниско застрояване и разнообразие от услуги. През 2014 г. селището спечели приз в категория „Курорти“ на престижните световни награди FIABCI Prix d’Excellence Awards.

See also  Сайтовете за залози предлагат все повече персонализирани оферти

Върховите стойности на ваканционните апартаменти в комплекса бяха през 2012-2013 г., когато беше пикът на покупките от руски граждани. Цените бяха достигнали до 1800 евро/кв. м, последва спад и сега устойчивият пазар е на нива 1100-1200 евро/кв. м, обясни Марио Захариев.

гръцки преводач Добрич

“Никога не сме имали повече от 12% обявени имоти за продажби и никога не сме имали сделка под 900 евро/кв. м.“

Високите цени на електроенергията карат компанията да оптимизира разходите си.

Миналата година построихме нов хотел и в него внедрихме много технологии за намаляване на потреблението на ел.енергия. В целия комплекс подменяме електрическите бойлери с термопомпи, а осветлението – с LED крушки, като в момента слагаме такива на тенис-кортовете. Надявам се тази година да се включим и в европейски програми за енергийна ефективност, обясни основателят на компанията.

“През февруари и март т.г. месечната сметка за ток на комплекса беше 85 000 лв., а по същото време на миналата година – 38 000-40 000 лв.“, даде за пример тя.

Руснаци и украинци съжителстват в мир във ваканционното селище в Созопол – най-голямата група собственици там са от Русия, но има и много украинци. През март т.г., след началото на войната, дойдoха много украинци, които се населиха в апартаменти, собственост на руски лица. И до момента те живеят там, разказа Марио Захариев.

Вземането на решение за инвестиции при нас е дълъг процес и зависи от редица фактори, като на първо място е състоянието на пазара на ваканционни имоти, каза Захариева. Ако трябваше днес да започнем реализацията на ваканционното селището, бихме се опитали да поставим отношенията с общината на по-сериозна основа, каза още Марио Захариев.

See also  Лихвите по депозитите в банките почнаха да растат

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: