Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Руският добив на петрол губи инерция

Руският добив на петрол губи инерция

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Ръстът на руския добив на петрол се забавя този месец на фона на оставащите без допълнителен капацитет производители в страната. Това може да е основна причина за Москва да не се противопостави на евентуалните планове на ОПЕК за отказ от увеличаването на добива следващия месец.

Средният дневен добив на суров петрол и кондензати е бил 1,486 млн. тона в периода 1-24 ноември, показват данни на руското енергийно министерство, цитирани от Bloomberg. Това се равнява на 10,89 млн. барела на ден.

Това е скромно увеличение от 0,49% на месечна основа и значително под 1% ръст за октомври и 2,8% за септември. Августовското производство намаля, след като „Газпром“ трябваше да ограничи дейността на най-голямата си рафинерия за обработка на кондензати в Западен Сибир заради пожар.

Още по темата

По-рано този месец водещите производители в страната сигнализираха, че добиват гориво при почти запълнен капацитет.

В същото време ОПЕК и съюзници, известни заедно като ОПЕК+, са все по-склонни да се откажат от плановете за увеличение на добива следващата седмица, след като новият авриант на коронавируса предизвика една от най-тежките разпродажби за „черното злато“ от година. За това съобщиха делегати на предстоящата среща, пожелали да останат анонимни.

гръцки преводач Добрич

Групата обмисляше пауза в ръста, след като САЩ и други страни купувачи обявиха, че отпускат количества от стратегическите си резерви в опит да понижат цените. Засега не е ясно дали и Русия подкрепа идеята за отлагане на планираното увеличение от следващия месец.

Досега руските производители увеличаваха добива основно като възстановяват производство от кладенци, затворени през 2022 г. или като увеличават активността на вече опериращи такива. Но за да увеличат количествата от следващата година, те ще трябва да се фокусират върху разработването на нови залежи.

See also  Макрон: Франция ще работи за отмяна на смъртното наказание в цял свят

По-рано тази седмица от „Лукойл“ – вторият по големина производител в Русия, съобщиха, че са възстановили производството си на почти 90% от предкризисните нива през първото тримесечие на 2020 г. „Близо сме до пълното оползотворяване на допълнителния капацитет и допълнителен ръст на производството ще бъде подкрепен от допълнително сондиране“, каза вицепрезидентът на „Лукойл“ по финансите Павел Жданов на 24 ноември.

Подобна бе позицията и на „Газпром“ откъдето заявиха миналата седмица, че до края на годината няма да имат свободен капацитет за добив на петрол. От най-големият производител „Роснефт“ пък посочиха, че вече са изразходвали по-рано от очакваното допълнителния си капацитет от 25 хил. тона на ден (около 183 250 барела), наличен към края на второто тримесечие.

Източник: