Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Русия се оттегля от сделката за износа на украинско зърно 

Официалната причина – че под „прикритието ѝ“ украинските въоръжени сили са ударили кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот

Снимка: EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Снимка: EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Русия се оттегля от договорената с помощта на Турция сделка за износ на украинско зърно и храни от събота за неопределено време заради терористичния акт в Севастопол, се посочва в изявление на руското външно министерство от събота.

Дипломатическото ведомство посочва, че под прикритието на хуманитарния коридор, създаден в рамките на „Черноморската инициатива” за износ на украинска селскостопанска продукция, украинските въоръжени сили са нанесли в събота масиран въздушен и морски удар с помощта на безпилотни самолети по кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот във военноморската база в Севастопол.

„Във връзка с действията на украинските въоръжени сили, ръководени от британски специалисти, насочени, наред с другото, срещу руски кораби, осигуряващи функционирането на посочения хуманитарен коридор (които не могат да бъдат квалифицирани по друг начин, освен като терористичен акт), руската страна не може да гарантира безопасността на гражданските сухотоварни кораби, участващи в „Черноморската инициатива”, и от днес преустановява нейното изпълнение за неопределен период от време. На руските представители в Съвместния координационен център в Истанбул, който контролира транспортирането на украински храни, са дадени съответните инструкции”, поясняват от министерството, цитирани от ТАСС.

В събота руското министерство на отбраната вече заяви, че Русия спира участието си в сделката за зърно след терористично нападение в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор. По-рано Министерството на отбраната съобщи, че киевският режим е извършил терористична атака с участието на девет безпилотни самолета и седем автономни морски дрона. Всички те са билиунищожени. 

See also  Завръщането на здравия капитализъм

За атаката бе съобщено тази сутрин от руското министерство на отбраната. Тя е продължила часове, а в нея участвали дронове, като на прицел били и кораби на Черноморския флот, и съдове на гражданската авиация. И двата типа съдове били свързани със сделката за зърното.

Украйна, която в първите часове след руските съобщения за атаката не ги коментира, отговори след решението за сделката. Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия: „Примитивността на руския шантаж е във всичко. Ядрено изнудване, енергия, храна … измислица за “мръсна бомба”, на която целият свят се смее. Измислени терористични атаки срещу собствените им съоръжения … всичко е твърде просто и предвидимо. Агонията на престъпниците, които не могат да разберат, че няма да постигнат нищо с инфантилни ултиматуми. И че времето им изтича“. 

Милиони тонове зърно за световния пазар

Украинският президент Володимир Зеленски вече се оплака през последните дни, че Русия блокира преминаването на кораби, натоварени със зърно. Въпреки че войната продължава да пречи на износа, Украйна е изнесла почти осем милиона тона храни по море от влизането в сила на споразумението за зърното, каза Зеленски наскоро. 60% от количеството са отишли за Африка и Азия.

През юли Русия, с посредничеството на ООН и Турция, договори износа на зърно, но също така постоянно заплашваше да се откаже от четиримесечното споразумение. Москва отдавна се оплаква, че част от лятното споразумение не се изпълнява.

Като част от споразумението Русия се съгласи да прекрати блокадата на украинските морски пристанища за износ на зърно, но в замяна поиска облекчения за собствения си износ на торове и храни. Русия и Украйна са големи износители на зърно и печелят милиарди от износа.

See also  Meta - новото име на Facebook

Коментирайки нападението в Крим, правителството в Москва заяви: „В 4,20 ч. тази сутрин киевският режим извърши терористична атака срещу корабите на Черноморския флот“. Общо 16 безпилотни самолета са атакували Севастопол, но повечето са били прихванати. Миноносецът „Иван Голубез”, както и съоръженията в залива, са леко повредени, съобщиха от министерството на отбраната. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Правителството в Киев първоначално не коментира директно съобщенията за нападението в Крим.

Украйна многократно е заявявала намерението си да си върне Крим, който е окупиран от Русия от 2014 г. насам. Град Севастопол на полуострова е важен за Москва като база на Черноморския флот. Полуостровът също така е разтърсван от експлозии, за които Русия смята, че е отговорна Украйна. Киев обикновено мълчи по този въпрос.

На 8 октомври например Керченският мост между Русия и Крим, който е важен за снабдяването на руските войски, нахлуващи в Украйна, беше сериозно повреден от експлозия. След нападението Русия разшири ракетните си атаки и такива с дронове срещу Украйна – също и срещу енергийната инфраструктура.

Източник: