Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Решението на Фед даде силен тласък на американските борси

Решението на Фед даде силен тласък на американските борси

Американските индекси записаха силни ръстове, след като Федералният резерв на САЩ обяви очакваното повишение на лихвите с 0,75 процентни пункта, за да противодейства на инфлацията, но подсказа, че може да забави темпа на повишенията в някакъв момент, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 436,05 пункта, или 1,4%, до 32 197,59 пункта. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 2,62% до 4023,61 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се изкачи с 4,06% до 12 032,42 пункта. Технологичните акции поведоха ръстовете след по-добрите от очакваното финансови резултати на Alphabet и Microsoft.

seo blog7

Още по темата

Книжата достигнаха върховете си за сесията в следобедните часове в САЩ, когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл остави вратата отворена за размера на повишението на лихвите при следващата среща през септември. По време на пресконференция Пауъл коментира, че Фед ще заложи на същото повишение със 0,75 процентни пункта през септември, но това ще зависи от данните.

„Докато паричната политика се затяга допълнително, вероятно ще стане подходящо да забавим темпото на увеличенията, докато оценяваме как кумулативните ни корекции на политиката влияят върху икономиката и инфлацията“, посочи той.

Инвеститорите бяха насърчени и след като Пауъл отбеляза, че не вярва, че икономиката в момента е в рецесия. Данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие се очакват в четвъртък.

Инвеститорите продължават да се тревожат, че продължаващите усилия на централната банка за обуздаване на инфлацията ще тласнат икономиката към рецесия или че страната вече може да е в такава. Тези опасения отслабнаха в сряда, след като Пауъл спомена, че според него САЩ в момента не са в рецесия, допълвайки, че „има твърде много части на икономиката, които се представят прекалено добре“.

гръцки преводач Добрич

Като цяло американските борси започнаха деня с ръстове, след като бяха подкрепени от отчетите на технологичните компании.

See also  Коментарите на Пауъл потопиха индексите на Wall Street

Цената на акциите на Alphabet нарасна със 7,7%, след като гигантът обяви силни приходи от бизнеса с търсачки на Google. Microsoft записа 6,7% борсов ръст, след като отчете 40% скок на приходите от Azure и облачни услуги. Повишенията се случиха, въпреки че и двете компании разкриха приходи и печалба, които се оказаха значително под прогнозите на анализаторите.

Стойността на книжата на Meta Platforms нарасна с 6,7 на сто преди обявяването на финансовия отчет на компанията, който излиза след края на борсовия ден. Amazon напредна с повече от 3% на борсата, а Apple прибави 3,4%.

Търговците на дребно също се озоваха на зелено предвид отслабването на притесненията за инфлацията. Walmart, която поведе спадовете в сектора при предходната сесия, днес завърши деня с 3,8% нагоре. Kohl’s, Ross Stores и Costco прибавиха повече от 2% всяка. SPDR S&P Retail ETF се повиши с 2,6%. 

Източник: