Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Рекорден брой сделки отчита БФБ в „Деня за акции“

Рекорден брой сделки отчита БФБ в „Деня за акции“

Снимка: Investor Media Group

seo blog7

Рекорден брой сделки се сключиха в „Деня за акции“ на „Българска фондова борса“ АД. Те бяха 1185, което е четири пъти над средното.

Оборотът също беше силен, като възлезе на 5,3 млн. лв. Само оборотът с чуждестранни акции, които се търгуват на БФБ, беше за 985 хил. лв.

26 инвестиционни посредника и банки партнират на инициативата тази година. Физическите лица търгуват с акции днес на регулираните пазари на БФБ, както и на пазар beam – без такси и комисионни към борсата, Централен депозитар и партньорите, участващи в „Деня за акции“.

„Денят за акции“ предизвика оживена търговия и резултатите от него са много добри. Убедени сме, че инициативата е в интерес на индивидуалните инвеститори и като цяло подобрява инвестиционната култура в страната ни. Ще продължим да развиваме капиталовия пазар и в тази насока“, каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Традиционно това е деня на малките сделки, защото до 15 поръчки за до 2000 лв. са освободени от комисиони.

гръцки преводач Добрич

В „Деня за акции“ основният индекс SOFIX отчете миниатюрен ръст с 0,05% до 611,68 пункта, след като в предходните 4 сесии се понижи с около 1,7%.

С най-голям оборот сред акциите днес беше „Чайкафарма висококачествените лакарства“ АД с 940 хил. лв., следвано от „Софарма Трейдинг“ АД с 248 хил. лв., „Еврохолд България“ АД със 165 хил. лв., „Софарма“ АД със 100 хил. лв., „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 94 хил. лв., „Асенова крепост“ АД с 57 хил. лв. и други.

С най-много сделки бяха „Адванс Терафонд“ АДСИЦ със 101, „Софарма Трейдинг“ АД с 60, „Дронамикс Кепитъл“ АД с 56, „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с 52, „БФБ“ АД с 38 и други.

See also  "Елхим Искра" излиза на загуба към края на юни заради силния ръст на разходите

С най-силен спад сред 15-те в SOFIX бяха „ПИБ“ АД с 4,76% до 2 лв. за акция, „ФНИБ“ АДСИЦ с 2,52% до 2,32 лв. и „Еврохолд България“ АД с 1,82% до 2,16 лв.

На обратният полюс бяха „Алтерко“ АД с ръст от 3,05% до 18,6 лв. за акция, „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 2,81% до 2,93 лв. и „ЦКБ“ АД с 1,83% до 1,67 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Източник: