Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви пред Нова тв, че няма проблем бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан от Дубай, а началникът на кабинета “Петков” определи като саботаж отказа на прокуратурата да образува въпросното досъдебно производство.

Според вътрешния министър разплитането на казуса се крие в един разпит – този на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

seo blog7

„Няма никаква пречка Божков да бъде разпитан като свидетел чрез така наречената видеовръзка – процедура, регламентирана детайлно в нашия НПК”, каза Рашков.

От прокуратурата обаче твърдят, че такъв разпит е възможен ако държавата, в която се намира свидетелят, има договор за взаимопомощ, а с Дубай такъв нямаме. Силовият министър посочи друг факт – докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е установила ощетяване на хазната от хазартна дейност за 550 млн. лв.

Остава отворен въпросът извършва ли Европейската прокуратура разследване по случая за изнудване или не.

„Очаквам информация в следващите дни и тогава бих могъл да кажа. Аз имах среща с Кьовеши, но с нея по този въпрос не съм говорил”, заяви министър Рашков.

гръцки преводач Добрич

От заемането на поста си, той твърди, че прокуратурата бавила процеси, свързани с партийни фигури.

„Материалите, когато се изпратят към прокуратурата, особено в случаите, когато касаят някой деец от ГЕРБ, потъват”, категоричен е вътрешният министър.

Говорителят на кабинета „Петков” Лена Бориславова също се усъмни в действията на българското обвинение по казуса.

„Да видим дали най-накрая прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който защитава интересите на българските граждани, а не на определени политически фигури. Саботажът се явява в това, че години наред, въпреки данните, прокуратурата е отказвала да образува това досъдебно производство”, каза Бориславова.

See also  "Васил": филм с нов образ на българския емигрант

В казуса се появиха съмнения за пробив в системата на МВР.

„ГЕРБ имат информатори в МВР и това не е тайна за никого”, смята ресорният министър.

На фона на кризата в отношенията между институциите, властта трябва да се бори с друга криза – енергийната.

Поради тази причина правителството действа активно за финализиране на процеса и доизграждането на газовата връзка с Гърция.

Поставете оценка:

3.9

Оценка 3.9 от 11 гласа.

Източник: