Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Мартин Димитров: Да отворим пазара на труда за бежанците

“Пазарът на труда трябва да бъде отворен за бежанците от Украйна, пристигнали в България. Това заяви за БНР председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание Мартин Димитров.

“Има условия за това и бързо трябва да се предложат конкретни решения. Особено, като войната продължи по-дълго. Отварянето на пазара на труда е по-добре от това да им се дават по 40 лв. на ден. Защото това са хора с образование и желание да работят”, допълни в “Преди всички” Димитров.

“Хотелиерите, които настаняват бежанци у нас, ще получат първо по 40 лв. на ден за човек, а също и компенсации за тока до март, които са гарантирани засега. Тоест по две направления ще бъдат подпомогнати. Ако покажат сметки, че въпреки това не могат да се справят, този разговор е открит.”

“Но голяма грешка е да очакваме, че държавата трябва да покрива всички разходи. Държавата не трябва да допуска да прави огромни бюджетни дефицити”, заяви Димитров.

И още по другата гореща тема – цената на газа.

“Води се война на територията на Европа, това безспорно води до поскъпването на редица стоки, най-вече на енергоносителите. Това никой не може, за съжаление, да го избегне. Икономическата цена от войните са огромни, като човешките жертви са най-ужасното нещо…

Това, което ние в България можем да направим, е да бъдат взети възможните мерки специално за петролните продукти.

Запасите са факт – те са за 90 дни – част от тях са на територията на България, част от тях са на територията на ЕС. Сега трябва спешно да вземем мерки, тези, които са на територията на ЕС също да бъдат гарантирани, че ще бъдат ползвани на територията на България.

See also  Проф. Милчев: Чакаме най-лошото след руската анексия в Украйна

Другото спешно е газовата връзка с Гърция да бъде готова до лятото”, каза още Димитров.

“Обмисля се компенсациите за небитовите потребители заради високите енергийни цени да продължат и след март. Това трябва да се направи, като цените ще се дискутират колко да бъдат. Удължаването трябва да бъде съобразено с това, кога ще приключи и войната…

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 4 гласа.

Източник: