Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Работата на непълно работно време в Германия отново се увеличава 

Според IFO от август до ноември броят на тези служители се е увеличил от 76 хиляди на 187 хиляди

seo blog7
Офис на германската Агенция по заетостта. Снимка: DPA

Офис на германската Агенция по заетостта. Снимка: DPA

Според оценки на института IFO броят на работещите на съкратено работно време в Германия се е увеличил значително от лятото насам. Според базираните в Мюнхен изследователи от август до ноември броят им се е увеличил от 76 хиляди на 187 хиляди.

Данните се основават на проучвания на IFO и на данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Особено засегната е промишлеността: там броят на работещите на съкратено работно време се е увеличил от 59 хил. на 151 хил. служители. „По-специално енергоемките отрасли и автомобилната индустрия отново все повече прибягват до работа на съкратено работно време. Това съвпада с отслабващото напоследък производство в тези отрасли”, обяснява експертът от IFO Себастиан Линк.

Според изследователите броят им в автомобилната промишленост се е увеличил от 14 100 на 33 400 души, а в химическата промишленост – от 7400 на 21 200 души. „В сравнение с последните зими на коронавирусната криза обаче нивото на работа на кратко работно време все още е много ниско”, допълва експертът на IFO Линк. През ноември 2021 г. общият брой на работещите на непълно работно време е бил 750 хил. души.

гръцки преводач Добрич

По последни данни на BA през септември 157 хил. служители са получили циклично обезщетение за работа на непълно работно време. Така броят им се удвоява в сравнение с предходния месец.

Източник:

See also  Франс Тимерманс: Плащането на руския газ в рубли е нарушаване на санкциите