Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Елон Мъск се надява да постави компютърен имплант на Neuralink в човешки мозък до шест месеца

Мъск казва, че “вероятно след около шест месеца ще можем да качим Neuralink в човек”.

Neuralink-elon-musk

seo blog7

Елон Мъск очаква да започне клинични изпитания на своето безжично устройство Neuralink с хора до шест месеца.
С помощта на мозъчни чипове компанията иска да даде възможност на пациентите с увреждания да се движат и да общуват отново. Докато търси одобрение от американските регулаторни органи за клинични изпитвания върху хора, Neuralink провежда тестове върху животни в Сан Франциско и Тексас.

Мъск заяви, че компанията иска “да бъде изключително внимателна и сигурна”, че чипът “ще работи добре, преди да постави устройство в човек”.

“Но”, каза той, “мисля, че сме подали по-голямата част от документите си до Американска администрация по храните и лекарствата и вероятно след около шест месеца ще можем да качим Neuralink в човек”.

Neuralink е малко устройство с проводници, набраздени с електрод. В допълнение към усъвършенстването на импланта компанията работи по хирургически робот, който ще отстранява парче от черепа, за да постави чипа в мозъка на пациента. По време на презентацията в сряда Мъск посочи, че Neuralink работи с Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за одобряване на опити с хора.

Заедно с мозъчно-компютърния интерфейс Мъск разкри два важни продукта. Neuralink разработва също така имплант за гръбначния мозък, който може да помогне на парализирани хора да възвърнат движенията си, и очни импланти, които могат да помогнат на хора с нарушено зрение да прогледнат отново.

Мъск вярва, че хората могат да се конкурират с изкуствения интелект (ИИ) само чрез допълнения, които ни превръщат в органични компютри. Характерното устройство на Neuralink е мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който би могъл да помогне на пациенти, страдащи от ALS, или на жертви на инсулт да използват съзнанието си за комуникация. Той демонстрира това в сряда с имплантирана маймуна, която взаимодейства с компютър. Устройството на Neuralink разчита невронните пикове на имплантирания и ги превръща в информация, която може да бъде разчетена от машината.

гръцки преводач Добрич

Елон Мъск се надява в крайна сметка да нормализира устройството, така че хората редовно да го използват за комуникация с машините.

See also  Всички профили и услуги на Google ще използват passkey

Източник: Как?NET