Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Производителят на електроуреди Electrolux ще съкрати до 8% от своите 50 хил. служители

Шведската компания отчете оперативна загуба през третото тримесечие от 385 млн. крони

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Спад в търсенето на домакински уреди накара шведския производител Electrolux AB да намали дейността си в Северна Америка – ход, който ще засегне до 8% от неговите общо 50 хил. служители, съобщи Bloomberg. 

Съкращенията на 3500 до 4000 работни места са част от намаляването на разходите, коeто беше обявено заедно с финансовите резултати на Electrolux за третото тримесечие. 

Компанията, която произвежда готварски печки, котлони, микровълнови фурни, фризери и съдомиялни, както и други уреди, обяви, че ще поеме разходи за преструктуриране между 1,2 млрд. крони (109 млн. долара) и 1,5 млрд. крони през последните три месеца на годината. 

Акциите на Electrolux първоначално поевтиняха с до 5,9%, но почти веднага се възстановиха и към 15:30 часа българско време се търгуват с повишение на цената от 3%.

Производители на електроуреди като Electrolux и Whirlpool Corp изпитват затруднения на фона на влошаващите се икономически перспективи, които включват ускоряваща се инфлация и влошаване на жилищните пазари. В тези условия потребителите ограничават разходите за несъществени артикули и големи покупки. 

Миналия месец базираната в Стокхолм компания отправи предупреждение за печалбата си поради отслабването на бизнеса в нейните подразделения в Северна Америка и Европа.

Electrolux заяви, че повечето от целевите икономии на разходи ще бъдат реализирани в северноамериканското подразделение. Общите спестявания от програмата се оценяват на над 7 млрд. крони. 

„Що се отнася до бизнес зоната Северна Америка, очевидно съм много разочарован от представянето ни“, посочва главният изпълнителен директор Йонас Самуелсон в отчета. 

See also  Сянката на мечия пазар продължава да помрачава Wall Street

В петък компанията отчете оперативна загуба през третото тримесечие от 385 млн. крони.

Източник: