Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Производителят на Bayraktar има поръчки за 3 години напред

Турската компания Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AS, която снабдява Украйна с безпилотни летателни апарати, твърди, че в момента разполага с капацитет за производство на 20 дрона месечно и има тригодишен график за поръчки, информира Bloomberg.

“Безпилотните самолети TB2 и Akinci са в серийно производство, имаме търсене и за двата вида”, заяви Халук Байрактар, главен изпълнителен директор на частната компания, в интервю за украинската фондация “Върни се жив”. “За TB2 имаме договори за износ с 22 различни държави.”

seo blog7

Baykar Makina, която работи и по проект за безпилотен изтребител, наречен Bayraktar Kizilelma, иска да увеличи още повече производствения си капацитет и се надява да постигне това със завод в Украйна.

Байрактар, брат на зетя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Селчук Байрактар, заяви, че компанията иска да сглобява безпилотни самолети TB2 и Akinci, както и изтребители Kizilelma в Украйна.

Вече е в ход изграждането на изследователска база и център за модерно производство, каза той и добави: “Виждаме Украйна като наш стратегически партньор. Също така искаме да превърнем Украйна в производствена база.”

През тази година Турция успя да остане в близки отношения както с Украйна, така и с Русия, тъй като се стреми да посредничи, а не да избира страна във войната след нахлуването в Украйна през февруари. Дори когато Baykar Makina доставя въоръжени безпилотни летателни апарати на Украйна и предвижда фабрика там, износът на Турция за Русия достигна осемгодишен връх от 2,9 млрд. долара през първата половина на 2022 г.

В неотдавнашно интервю за вестник РБК пратеникът на Украйна в Турция заяви, че заводът Bayraktar TB2 може да започне да произвежда безпилотни самолети още в края на 2023 г.

гръцки преводач Добрич

След руската инвазия Киев е получил 50 безпилотни самолета TB2, заяви през юни украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

See also  Нуждае ли се бизнесът ми от SEO?

През юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган изигра важна роля в посредничеството за сключване на споразумение между Русия и Украйна за възобновяване на износа на зърно от Черно море, попаднало в капана на войната. Ердоган има близки връзки с Путин, който го похвали за усилията му по време на продължителните преговори за зърното.
 

Източник: