Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Какво се случва, ако държите педала на съединителя натиснат дълго време?

Някои шофьори, когато спрат на светофар, не превключват на неутрална, а изчакват времето, докато свети червено, като задържат колата със спирачката и натискат педала на съединителя. И първата предавка остава включена. Това им позволява да спестят време при стартиране. За техниката на автомобила и по-конкретно за съединителя обаче подобен алгоритъм е изключително вреден.

Когато натиснете педала, силата се предава през хидравличната система към освобождаващата вилка и я принуждава да раздалечи дисковете. Тази сила е доста голяма, следователно при продължителна употреба частта изпитва прекомерно натоварване. А нейната граница на безопасност не е неограничена.

seo blog7

Освобождаващият лагер се притиска към пружината на съединителя. Въпреки че т.нар. “венчелистчета” са предназначени за честа работа, те не могат да издържат товара в продължение на минути. Това води до износване на частите, загуба на еластичност, което впоследствие води до повреда на цялата конструкция. Вилката или освобождаващият лагер, който поема основното натоварване, може да се счупи.

Можете да разберете, че съединителят е изчерпал ресурса си по редица признаци. Дисковете се износват, зацепването им става по-слабо и започват да се плъзгат под натоварване. Ако задвижваният диск започне да приплъзва, първо на четвърта предавка, след това на трета, значи е време да отидете в сервиза. Или с други думи, шофьорът натиска газта, а колата реагира лениво, не толкова активно, колкото преди.

Често тази неизправност се проявява след активно буксуване в кал или снежни преспи. Плъзгащите се фрикционни дискове се трият и могат да се запалят с отделяне на остра миризма. Тяхната изгоряла повърхност напълно престава да задържа момента и съединителят вече не може да работи. Когато добавите газ, колата не ускорява и в най-добрия случай “пълзи” на втора предавка с ниска скорост.

See also  Apple увеличава рекламите в iPhone

Случва се съединителят да приплъзва поради малък свободен ход на педала, повреда на вилката или поради изтичане на масло от уплътнението на вала на двигателя. понякога, при агресивна работа, могат да се счупят и пружини. Ако съединителят се включва рязко с удар, най-вероятно причината е повреда на задвижващия механизъм или надраскване на работните повърхности на дисковете. Всичко това се дължи на факта, че не боравите внимателно с левия педал и го държите натиснат дълго време.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

3.5

Оценка 3.5 от 43 гласа.

Източник: