Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Проф. Витанов: Петата вълна с варианта Омикрон се очаква през втората седмица на февруари

Петата вълна с варианта Омикрон се очаква през втората седмица на февруари, заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в предаването “Говори сега” по БНТ.

Според неговите прогнозни данни най-силно разпространение на новата мутация ще има в София и в София-област.

Голяма интензивност на разпространение се очаква в Габрово, Ловеч и Варна. Средна – в Пловдив, Шумен, Велико Търново, Видин, Враца, Силистра, Бургас, Русе, Перник, Търговище, Благоевград, Плевен, Хасково, Стара Загора, Монтана и Добрич.

Относително слаба интензивност – в областите Пазарджик, Сливен, Кюстендил, Кърджали, Разград, Смолян и Ямбол.

Прогнозата на проф. Витанов се базира на числова оценка на базата на заболеваемостта от COVID-19 досега. В него се отчитат и броят на населението, както и демографски характеристики като възраст.

Математикът прогнозира, че новият вариант ще започне да се разпространява дифузно. Проф. Витанов смята, че новият вариант на коронавируса у нас ще се появи в края на месеца, но разпространението му ще се забави заради коледните празници.

“Отначало нещата няма да са толкова тежки, но с течение на времето ще станат. Дифузно разпространение ще има до 4 седмици, след като се появи”, заяви той.

Според прогнозата му новият вариант ще се разпространи най-бавно в Кюстендил, София-град и Сливен, а най-бързо – от половин до една седмица, в София-област, Русе, Смолян, Търговище, Видин, Хасково, Разград, Пазарджик и Велико Търново.

Според него COVID-19 с течение на времето ще се превърне в грип, който ще може да се лекува с медикаменти и ваксини. Той  очаква през следващата зима.

Източник:

See also  Черна гора ще изисква отрицателен тест и от ваксинираните български граждани

Leave a Reply

Your email address will not be published.