Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Проф. Костов: COVID-19 носи огромен риск за бременността, вирусът удря от корена

Ваксинирането е най-евтиният и ефикасен начин да се предпазим от коронавирус. Това каза националният консултант по белодробни болести проф. Коста Костов в националния пресклуб на БТА, като отговори на въпроси на кореспондентите на агенцията в страната.

По думите му на пазара се очаква появата на медикаменти за предпазване от коронавируса, но те ще са на висока цена.

Според експерта преболедувалите леко най-късно шест месеца след това трябва да се ваксинират, а тези, които са се лекували тежко в болница – от осем до 10 месеца по-късно. Проф. Костов, който също си е направил трета доза, препоръча на ваксинираните да си направят бустерна доза за по-силна защита.

Специалистът съобщи, че над 85 на сто от постъпващите в болница и над 92 на сто от боледуващите с тежки пневмонии не са ваксинирани.


По думите му вирусът носи огромен риск за бременността, като препоръчва на бъдещите майки да се ваксинират. Според специалиста количеството антитела не е от значение за поставянето на ваксина. По повод сезонния грип професорът каза, че трябва да има 14-дневен период между двата вида ваксини.

Експертът съобщи, че вирусът удря по всички системи и по психиката и разясни поствирусния синдром. Този вирус удря организма от корена и всички системи.

В момента в България има не по-малко от 200 хиляди души с пост ковид симптоми. Между 10 и 15 % от хората имат оплаквания след 12-ата седмица от боледуването, а някои и след шестия месец, посочи той. Най-честите сред тях са умора, болки в мускулите и ставите, неврологични и психогенни.

София / България

See also  Адв. Хаджигенов: С отнемането на Бюрото по защита докарахме Гешев до истерия

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *