Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Продоволствена криза? В света има храна, която да изхрани 15-20 млрд. души

Сегашната ситуация има белези на продоволствена криза, но тя по-скоро е геополитическа и свързана с войната и преразпределението на зоните на влияние. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

В момента сме много далеч от ситуация на продоволствена криза, като икономически взаимодействия и фактори на световното производство. Няма недостиг на храни по обективни причини, подчерта Иванов. “Храна има толкова, колкото да се изхранят, не 9 млрд. души, а 15-20 млрд. население. Всичко друго е въпрос на взаимодействие на геополитическо ниво”.

seo blog7

Гостът каза, че прогнозите за реколтата в Европа и в Южното полукълбо са за много добри добиви, защото климатичните и производствените условия са добри. По думите му продоволствен проблем може да има заради състоянието на неопределеност, свързана с логистиката, но всичко е въпрос на хипотези.

“Към момента нищо не показва, че ще имаме гладни години. Но може да имаме ценово неравновесие. Може да има продължаващ проблем, свързан с нестабилността на енергийния пазар, тоест да преформатира производство, да избутва цената нагоре вследствие на увеличени основни разходи”, каза Иванов.

Още по темата

25 юни 2022 07:35

60

гръцки преводач Добрич

20 юни 2022 22:45

49

20 юни 2022 19:45

12

Още от средата на 2021 година според събеседника наблюдаваме тенденция на увеличаване на цените на храните, като причините изцяло са в нестабилния енергиен пазар, който наблюдавахме. “Всичко започна с тока, последваха проблемите с газа, а войната внесе съвсем друг привкус на извънпазарни мерки като санкциите срещу Русия, като нарушената търговия с горива в света. Нормално е това да се отрази на световния пазар. Оттук нататък вече ситуацията е променена и докато има война и противопоставяне между държавите, няма как да видим нормален пазар”.

See also  Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

По думите му пазарът трябва да се преориентира спрямо новите условия. В момента имаме относително равновесие, смята гостът.

Постоянно се тиражират апокалиптични послания колко тежка зима ни очаква и как ще скачат цените, но има и обратна хипотеза, че цените дори могат да тръгнат надолу, заяви Владимир Иванов. “Всичко е въпрос на съчетаване на фактори. Не бива да се говори с хипотези и да се чертаят апокалиптични сценарии. Дисбалансирането на света не е пазарно, а е плод на противопоставянето на държавите”.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: