Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Проблем пред туризма ни: Скок на цените, а качеството същото

Българският туризъм отбелязва успешен сезон, но не е успял да постигне планираното за 2022 г. заради негативните ефекти от войната на Русия в Украйна. Пазари като Румъния и Полша надвишават или приближават нивата от 2019 г., но Германия все още е на само 50% от предпандемичните нива. Цените на туристическите услуги са се повишили с най-малко 20% през 2022 г., а за 2023 г. ръстът може да е 25% заради поскъпването на храните и транспорта. Това каза Даниела Стоева, основател и управител на Тандем Травъл и зам.-председател на АБТТА, в ефира на предаването “В развитие” с водеща Вероника Денизова.

“Главоломното увеличаване на разходите и инфлацията са факт, особено в Европа, което прави европейските дестинации, включително България, доста по-скъпи… Като дестинация се изправяме пред следващата си много сериозна криза. Ценовите нива изпреварват развитието на качеството на продукта, а качеството на продукта изостава сериозно поради дефицита на кадри, който се обостри много сериозно вследствие на пандемията”, каза гостът.

seo blog7

Изходящият туризъм отбелязва ръст от 9% спрямо 2019 г. като основни пазари остават близките Турция, Гърция и Сърбия, но има и сериозен ръст на по-екзотичните дестинации като Малдиви, Мавриций и Занзибар, освен Египет и Тунис, каза Стоева.

“Българският турист пътува … и поради някаква причина не се притеснява, за разлика от западния турист, който доста по-сериозно обмисля своите разходи за следващите месеци и година. В момента там наблюдаваме задържане на записванията, като очакванията са от края на януари да започнат по-сериозни записвания. Хората биха искали да видят как ще се развие финансово зимният сезон за всяко едно домакинство”, допълни тя.

See also  Airbnb прекратява дейността си в Китай

Няма традиция и очаквания да има актуализация на цените на вече закупени почивки. Европейските директиви позволяват подобно действие, но разрешава и на клиентите да откажат пътуването, което поставя туроператорите в сложна ситуация, коментира Стоева, като добави, че те внимателно трябва да преценят риска от инфлацията.

“Най-лесно е цената да бъде увеличена, така че бизнесът да се чувства сигурен, че ще покрие разходите, но дали пазарът ще приеме тази цена? Балансът е изключително труден за всеки един участник по цялата верига.”

Българските туристи са започнали да планират малко по-дългосрочно, а чуждите все повече търсят различни форми на алтернативен туризъм в страната извън масовите, с основен акцент върху преживяванията, каза Стоева.

гръцки преводач Добрич

По думите й хората търсят преживявания – те не търсят една хотелска стая, а срещи с местните хора, храната, виното, всичко, което разказва за дестинацията.

Намаленият ДДС за туризма на 9% е помогнал на сектора да преживее последиците от пандемията и продължаването на тази мярка от Народното събрание през 2023 г. ще има благоприятно въздействие, каза Стоева, но добави, че би било добре да има по-голяма прогнозируемост на подобни решения, за да може да се планира.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: