Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Последното табу – членството на Украйна в НАТО

Краят на войната ще даде отговор дали Киев някога ще стане член на Алианса или не

За много държави членството на Украйна в НАТО е нещо, което дори не се споменава. По темата има измислени заучени фрази – например като тази за “отворените врати”. В края на ноември министрите на външните работи от страните от НАТО повториха мъгляво обещанията от 2008 година, че страната има място в Алианса, и позицията си, че ще продължат да подкрепят политически и практически Киев, за да защити суверенитета си и териториалната си цялост от руската агресия, пише Politico. 

Европейското издание отбелязва, че повечето западни държави се фокусират върху “хиперчувствителността” на Москва относно разширяването на НАТО на изток, както и върху факта, че някой ден, ставайки член на НАТО, Украйна ще разчита на колективен отговор в случай на нова агресия срещу границите ѝ. 

Членството в ЕС и НАТО са вписано в Конституцията на Украйна, но в началото на войната в Киев изглеждаха склонни да се откажат от тези амбиции. Президентът на страната Володимир Зеленски коментира в първите седмици, че в страната му вече са наясно, че въпреки всички заявки, няма място за тях в Алианса. 

В края на септември обаче Зеленски подписа молба за членство в НАТО по бързата процедура в отговор на анексирането на четири области от страна на Русия. “Де факто ние вече изминахме нашия път към НАТО. Де факто ние вече доказахме, че изпълняваме стандартите на Алианса. Украйна кандидатства това да стане и де юре”, заяви Зеленски, подписвайки молбата. 

Киев подаде молба за членство в НАТО. Снимка: President.gov.ua Киев подаде молба за членство в НАТО. Снимка: President.gov.ua

See also  Руските банки са загубили над 25 млрд. долара заради войната

В последните години, откогато страната официално се стреми за членство в НАТО и ЕС, бяха направени някои реформи. Това обаче е недостатъчно и не е тайна за никого, коментира посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит. “Мисля, че украинците са първите, които ще ви го кажат”, отбеляза още тя. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба уточни пред Politico, че в Киев, разбира се, не очакват Украйна да стане член веднага.

Но очакват жест от страна на НАТО. “Идеалният сценарий би бил много просто заявление от НАТО: ОК, получихме заявката, започваме процеса по разглеждането ѝ”, коментира той.

Молбата за членство изненада доста от членовете на НАТО, посочва още Politico. Те бяха склонни да продължат да се движат в посоката – първо предоставяне на оръжия, след това разговори за членство. В тази посока са и официалните коментари от последните седмици – първата грижа на всички е подкрепата на Украйна на бойното поле. 

На този етап Франция и Германия се опитват да избягват темата, макар че в Източна Европа настояват, че трябва да започне работа по присъединяването на Украйна. И сякаш все повече коментарите в организацията са не толкова дали, а кога и как Украйна ще бъде неин член. 

Може да има и друг вариант – гаранции за сигурност, не членство в НАТО. Въпросът е обаче колко близо до чл. 5 ще са съгласни да стигнат страните от организацията, допълва още Politico. Някои държави ще се въздържат да се подпишат под гаранции за Киев, опасявайки се от отговор от страна на Русия или дори замесване в конфликта между двете държави, коментира Бен Шриър, директор за Европа на Международния институт за стратегически изследвания. 

See also  Затегнатият трудов пазар в САЩ оправдава по-строгата парична политика

Изходът от войната ще даде отговора

Всички сметки и анализи обаче могат да бъдат напълно променени от изхода на войната. Ако Украйна загуби, то тогава не може да се говори за никакво членство в НАТО, категоричен е Макс Бергман, от Центъра за стратегически и международни проучвания. Ако обаче Киев си върне територията, приемайки граници с или без Крим, тогава процедурата може да бъде придвижена много бързо напред. 

Връщането на Крим, анексиран през 2014 година, е много чувствителна тема и за Украйна, и за Русия. В последните коментари на украинските власти, краят на войната е свързан с деокупацията на полуострова. “Всяко друго решение ще бъде загуба на време”, коментира преди време украинският президент, отчитайки, че без решение за Крим, конфликтът ще остане да тлее. 

Западът е добър приятел на Украйна и без тяхната помощ страната трудно би устояла на руската агресия, коментира външният министър Кулеба пред Politico. За него просто “психологическите бариери” трябва да бъдат преодолени. “Партньорите на Киев трябва да започнат да гледат на членството на Украйна като възможност, а не като заплаха”, допълни още той.

Източник: