Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Пл. Русев: За пръв път някои инвеститори ще са с достъп до глобалния пазар на растежа

Целта на Webit Investment Network е да създаде група с общ интерес от хора, които може би за пръв път ще получат достъп до глобалния пазар на растежа. Това заяви в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Русев, основател на компанията.

Още по темата

seo blog7

Компанията Webit Investment Network ще предложи 5,6 млн. акции в първично публично предлагане в пазара за растеж BEAM на БФБ. Емисионната стойност на акция ще бъде 1,05 лв., което означава, че ако всички нови акции бъдат записани, дружеството ще набере 3 млн. евро, което е таванът на BEAM пазара.

„През последните 12 години Webit организира т.нар. “игри за предприемачи” – игри, в които участват хиляди компании от цял свят. Процесът на избор минава през пет кръга, като те се оценяват от стотици инвеститори и се избират 4-5 “растящи компании”, които са победители“, обясни Русев.

Мениджърът съобщи, че в момента се затваря третият кръг на Founders Games, като полуфиналите и финалът ще се състоят на живо в София на 28 юни.

„Успяхме да съчетаем формата със самото IPO – на 6 юни. Ще има достатъчно време за всички акционери да бъдат обявени официално и съответно да добавим сумата, която ще запише емисията към фонда на Founders Games и да дадем възможност на Webit Investment Network да инвестира в тези изключително успешни компании”, коментира Русев.

Той отбеляза, че компаниите, които достигат до финалите на Founders Games, не са стартъпи в ранен етап на развитие, а растящи компании, които вече имат продукт, пазари и между няколкостотин хиляди до няколко милиона, инвестирани в тях. „Има инвеститори, които вече са ги проучили и поставили на картата си техните продукти и услуги“, подчерта основателят та компанията Webit.

See also  "БГ Агро" утроява консолидираната печалба до 8,4 млн. лв.

Пламен Русев обясни, че до третия кръг ще достигнат 200 компании, до полуфиналите – между 14 и 15 компании, а на финалите са не повече от 4-5 растящи компании. “През последните шест години изследвахме всички финалисти и техния настоящ живот и нашият индекс FG6 показва, че компаниите, които са били финалисти на Founders Games, към настоящия момент са увеличили 6,9 пъти привлечения си капитал, което означава увеличен инвеститорски интерес и увеличена оценка”, коментира той.

гръцки преводач Добрич

На въпроса защо Webit е решила да листне своето IPO на BEAM пазара за растеж, където има таван и ограничение, вместо на аналогични пазари в други страни, където таванът е доста по-висок, Русев отговори така: “Ако един бизнес не е устойчив, той не е бизнес. Той е мечти и желания. От една страна ние създадохме устойчивостта, която 12 години се доказва като ковачница на таланти, защото в този тип инвестиране са нужни правилните хора, на правилните пазари в правилните вертикали – правилните индустрии. Когато тези правилни неща се съберат, затова имаме ръстове, като този, показан в нашия индекс FG6. Оттам нататък има и правилното действие – истинското влияние върху живота на хората, на целия Status Quo в света“. Той смята, че досега масовият потребител не е имал достъп до т.нар. пазар на растежа.

Кога в България ще се приемат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които таванът на BEAM пазара ще се вдигне от 3 млн. евро на 8 млн. евро? Ще спечелят ли българските инвеститори при малък риск с вложения в Webit? Колко процента от събраната сума по време на IPO-то ще бъде инвестирана в разходите на Founders Games? Защо инвестицията ще стане дялов капитал? Какво означава да бъдеш “антисистемен играч” в съвременната изключително усложнена геополитическа и икономическа глобална ситуация? Дали ще се допуснат руски стартъпи в състезанието? Какво означава, че изборът на инвестициите на WIN ще се прави от колективната интелигентност на стотици инвеститори? 

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

See also  Оборотът на БФБ достигна 9,1 млн. лв. преди празниците

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.

Източник: