Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Мажоритарят в “ЧЕЗ Разпределение” предлага 300,29 лв. на акция на малките акционери

Мажоритарят в "ЧЕЗ Разпределение" предлага 300,29 лв. на акция на малките акционери

Снимка: архив БТА

seo blog7

Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), дъщерно дружество на „Еврохолд България“, което е мажоритарен акционер в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД, обяви цените, на които предлага да изкупи акциите на останалите акционери.

За акциите на миноритарните акционери в „ЧЕЗ Разпределение“ EEEC предлага по 300,29 лева на брой. Последната цена, при която е сключена сделка с книжата на дружеството, е 290 лева.

За акциите на миноритарните акционери в „ЧЕЗ Електро България“ EEEC предлага по 28 158,30 лева на брой. Последната цена, при която е сключвана сделка, е 30 хил. лева, а прехвърлянето е осъществено на 31 март.

EEEC увеличи дела си в „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ АД до съответно близо 99% и 97% от капитала след сделки с акции на дружествата на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март.

Компанията планира да свали двете дружества от борсата.

гръцки преводач Добрич

Предстои Комисията за финансов надзор (КФН) да прегледа и да се произнесе по търговите предложения.

EEEC придоби седем дружества на чешката CEZ Group за 335 млн. евро през юли 2021 г. След трансакцията холдингът стана собственик на 67% от най-големия дистрибутор („ЧЕЗ Разпределение“) и доставчик („ЧЕЗ Електро“) на електрическа енергия в България, както и на 100% от най-големия търговец в сектора („ЧЕЗ Трейд“).

EEEC придоби също компания за ИКТ услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на „ЧЕЗ Груп“ в България.  

Наскоро компанията обяви, че  ще ребрандира дружествата.

Източник:

See also  Акциите на „АмонРа Енерджи“ ще се търгуват на БФБ от 22 декември