Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Пеканов: Парламентът трябва да приеме антикорупционните закони, иначе ще загубим финансиране

2.7 милиарда лева са преведени от Брюксел като първи транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Поели сме ангажимент пред Европейската комисия, изпълнили сме го и парите вече са по нашите сметки. Това каза пред bTV Атанас Пеканов, вицепремиер на служебното правителство.

seo blog7


Днес бе одобрена и Оперативната програма за развитие на регионите, с това приключваме одобрението на всички опертивни програми за новия програмен период, каза още Пеканов.

Според него, парите за регионите ще бъдат разпределени според нуждите, акцентът ще е Северна България, ще бъде финансиран и тунел под Шипка.

“Отхвърленият вчера законопроект за защита на информаторите за корупционни сделки вчера е недопустимо действие. Това не кореспондира с дадените заявки, че трябва да се съсредоточим върху тези закони, които ще доведат до забавяне и дори загуба на европейски средства”, каза още той.

Според него, ние сега не можем да поискаме следващия втори транш. Срокът обаче да полчим тези средства е до 2026 година и има реална опасност да ги загубим.


гръцки преводач Добрич

Пеканов каза,че се надява силно, че ще се събере необходимото мнозинство в парламента за гласуването на антикорупционните закони.

“Самите закони не са критери за приемането ни в Шенген. Имаше проверки, всички казаха, че сме готови да прилагаме европейските директиви. Но когато се стигне до гласуване в парламента, започва едно увъртане, несъгласие и законите не се приемат”.

Той препоръча да не се връщат закони, а да се подобряват между двете четения, за да не се губи време. “Имаме три законопроекта, които са свързани с приемането ни в еврозоната, те също трябва да бъдат гласувани в Народното събрание Този парламент трябва да ги приеме, за да изпълним критериите за приемане на еврото”

See also  Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: