Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Първа донорска ситуация съвместно с Румъния

Реализирана е първа донорска ситуация съвместно с Румъния. Донор е 48-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт в Реанимацията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е постъпила в болницата с тежък мозъчен кръвоизлив, а на 9 ноември комисия от трима лекари е установила мозъчната смърт. Близките на жената веднага са приели да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи.

Ден по-късно, екип лекари от Румъния пристига с линейка от Букурещ във великотърновската болница, за да извърши експлантацията на органите. Трима души от Румъния получават шанс за нов живот. Черният дроб е трансплантиран на 51-годишен пациент, а бъбреците – на други двама на 38 и 39 години.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на Споразумението за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи, което е подписано между Изпълнителна агенция “Медицински надзор” и Националната агенция за трансплантация на Румъния.

Това споразумение създава възможност за обмен на органи в случаите на излишък, когато няма подходящи нуждаещи се пациенти в съответната страна, или при спешно търсене на органи за пациенти, които са в животозастрашаващо състояние, се уточнява в съобщението.

Ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова изказват благодарност и признателност на близките на жената.

Източник:

See also  Швейцарците гласуваха ''за'' налагането на COVID-ограничения

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *