Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Панчугов: Ще се търси симбиоза между нов проект на Стефан Янев и „Възраждане“

В този парламент могат да се търсят широки мнозинства при ясна политика за кризата в Украйна. Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов.

Това със сигурност ще е някаква криза на мнозинството, което не е непременно правителствена криза, посочи Христо Панчугов относно смяната на министъра на отбраната и в анализ дали това ще предизвика трусове в управляващата коалиция.

seo blog7

Във връзка с позициите на БСП в правителството Панчугов предупреди, че може да се стигне до политически шантаж и извиване на ръце – „на премиера или на различни участници в това правителство, в една или друга посока, в името на това да се запази мнозинството.“

„БСП не просто поставя под съмнение членството на България в НАТО и ЕС, без значение, че говорят нещо друго. Тя поставя пред изключително голяма трудност решаването на уравнението с българската национална сигурност и това започва да става откровена заплаха“, заяви Христо Панчугов.

Относно различните позиции на досегашния военен министър и на премиера политологът отбеляза, че „подобен тип разминавания блокират възможността за правене на каквато и да е политика“.

Досега виждахме „откровено уклончива позиция на министър Янев“ и по трите важни въпроса – какво България може да направи, за да помогне на съюзниците си в Украйна, какво иска да направи и как това ще гарантира българската национална сигурност, изтъкна Панчугов.

Според Христо Панчугов „хора като г-н Янев се възползват от тази опасна илюзия и скъсване с реалността, която битува сред част от българското общество и се заиграват с подобен тип послания“ като тези, които се чуха на протеста вчера.

гръцки преводач Добрич

„Корнелия Нинова споделя като че ли тази странна илюзия, която чухме от площада, за това как преговорите са единственото решение между Русия и Украйна.“

See also  Мая Манолова: След наказателните списъци наказателни отряди ли идват?

Панчугов е на мнение, че в изразената си позиция в социалните мрежи преди да му бъде поискана оставката министър Стефан Янев е използвал „внушения“ и не сме чули „неговата концепция за национална сигурност на фона на развиваща се криза и пред лицето на самата криза, но за сметка на това разбрахме, че той не е удобен“.

Фейсбук посланието на министъра на отбраната е целяло да предизвика протест в негова подкрепа, който ще прерасне в политически проект, „на който г-н Янев удобно ще се окаже начело“.

„Има в българското общество подкрепа за подобен тип действия. Виждате поведението на „Възраждане“, което довежда до крайност всички тези послания. Очевидно ще се търси някаква симбиоза между двете и събирането на подобен род привърженици. Ситуацията, в която се намираме, много бързо ще изземе кислорода от този пожар и не мисля, че има сериозен, истински, голям потенциал за създаването на такава формация.“

Поставете оценка:

3.7

Оценка 3.7 от 6 гласа.

Източник: