Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Отслабването на Covid мерките в Китай изпрати европейските борси на зелено

Отслабването на Covid мерките в Китай изпрати европейските борси на зелено

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

seo blog7

Европейските акции завършиха първия ден от седмицата с повишения, след като инвеститорите се успокоиха след разхлабването на ограниченията, наложени заради Covid, в Китай, като същевременно следиха внимателно новите данни за инфлацията в региона, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,6% нагоре. Технологичните акции записаха 2,1% повишение, повеждайки ръстовете, докато повечето сектори и големи борси се озоваха на зелено.

Таблица: CNBC

На корпоративния фронт цената на акциите на датския производител на слухови апарати GN Store Nord нарасна с 12 на сто, повеждайки европейския индекс на сините чипове.

гръцки преводач Добрич

Siemens прибави 2,4% на борсата. Причина за това беше новината, че звеното за мобилност на германския конгломерат сключи сделка за високоскоростен железопътен транспорт в Египет на стойност 8,7 млрд. долара.

Като цяло пазарните настроения бяха подкрепени през уикенда от облекчаването на рестрикциите, свързани с Covid-19, в големите китайски градове Пекин и Шанхай.

„Имаше отдъхване на европейските пазари, след като властите в Шанхай обявиха, че премахват ограниченията от сряда, като сега се очaква да бъде възобновена по-голямата част от производството и работата в технологичния център“, коментира Сузана Стрийтър, старши анализатор в Hargreaves Lansdown.

Испанската годишна инфлация се е ускорила до 8,5% през май, което се оказа над очакванията на икономистите за 8,1%, сочат данни на Wall Street Journal. Това се случва, докато цените на горивата и храните продължават да растат. Германската инфлация за май също надхвърли очакванията.

Нагласите в еврозоната са се изменили леко през май. Измерителят на Европейската комисия за този показател се е покачил до 105 пункта този месец от 104,9 пункта през април. 

See also  Да пробиеш с луксозни имоти в Ориндж

Източник: