Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Berkshire отбелязва загуба от над 10 млрд. долара през тримесечието

Бъфет е продължил да купува акции на Occidental Petroleum, увеличавайки дела до 20,8%

Berkshire Hathaway обяви в събота стабилен ръст на оперативната си печалба през третото тримесечие въпреки засилващите се страхове от рецесия, а Уорън Бъфет е продължил да изкупува обратно от акциите си с умерен темп, съобщава CNBC.

Оперативната печалба на базирания в Омаха конгломерат – който представлява печалбата, генерирана от безброй бизнеси, притежавани от конгломерата, като застраховане, железопътни линии и комунални услуги – възлиза на 7,761 млрд. долара през третото тримесечие, което е с 20% повече спрямо същия период на миналата година.

Печалбата от застрахователни инвестиции възлизат на 1,408 млрд. долара спрямо 1,161 млрд. долара преди година. Печалбата от инвестиции в бизнеси за комунални услуги и енергетика възлизат на 1,585 млрд. долара спрямо 1,496 млрд. долара година по-рано. Застрахователното поемане обаче регистрира загуба за 962 млн. долара, а печалбата от жп бизнеси е намаляла до 1,442 млрд. долара от 1,538 млрд. долара през 2021 г.

Berkshire e похарчила 1,05 млрд. долара за обратни изкупувания на акции през тримесечието, с което сумата за първите девет месеца на годината е общо 5,25 млрд. долара. Темпът на обратно изкупуване съответства на акциите за 1 млрд. долара, изкупени през вторите три месеца.

Berkshire обаче все пак отбелязва нетна загуба от 2,69 млрд. долара през третото тримесечие спрямо печалба от 10,34 млрд. долара година по-рано. Загубата се дължи до голяма степен на спад на фондовите инвестиции на Berkshire на фона на сътресенията на пазара.

Акциите на конгломерата на Бъфет се представят по-добре от по-широкия пазар тази година, като акциите клас А поевтиняват с около 4% спрямо спада от 20% на S&P 500. Цената на акциите им е спаднала с 0,6% през третото тримесечие.

See also  Бъдещето на британската икономика е несигурно

Бъфет е продължил да купува акции на Occidental Petroleum през третото тримесечие, като делът на Berkshire в петролния гигант е стигнал 20,8%. През август Berkshire получи регулаторно одобрение да купи до 50% от акциите, предизвиквайки спекулации, че може в крайна сметка да купи цялата Occidental.

Конгломератът е натрупал пари в брой от почти 109 млрд. долара към края на септември спрямо 105,4 млрд. долара в края на юни.

Източник: