Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Очаква се 10-дневна блокада на границата между Полша и Беларус

Очаква се 10-дневна блокада на границата между Полша и Беларус

Снимка: EPA/Rafal Guz Poland Out

seo blog7

Украински и полски активисти планират блокада на важен граничен пункт между Полша и Беларус в опит да спрат тежкотоварния трафик.

Блокадата трябва да започне в четвъртък и ще продължи 10 дни, съобщават от групата на Евромайдан-Варшава в публикация във Facebook, пише Politico.

„Всеки камион, превозващ стоки до Русия, означава пари за подкрепа на руската икономика и армия и ние искаме това да приключи“, казва Виктория Погребняк, украинска активистка на Евромайдан-Варшава.

Варшава и други централноевропейски държави засилват натиска върху Брюксел да забрани повечето сухопътни превози между ЕС и Беларус и Русия.

Европейската комисия (ЕК) предложи блокиране на руски и беларуски автомобилни транспортни оператори като част от нов кръг от санкции след нахлуването на Русия в Украйна и последните съобщения за зверства, извършени от руски войски.

гръцки преводач Добрич

Блокадата близо до ГКПП Кукурики няма да е първата. Групата, заедно със съюзнически организации, блокира границата миналия месец, с което създаде 25-километрова опашка. Камиони чакаха по над 80 часа, за да преминат в Беларус.

Този протест предизвика сбивания и конфронтации с шофьори и в крайна сметка полицията се намеси. Активистите се надяват, че прекъсването тази седмица ще бъде още по-голямо.

„Този ​​път ще бъдем по-добре подготвени. Ще дадем на шофьорите повече информация за това какво се случва в Украйна“, казва Погребняк. Тя очаква да участват до 2000 души.

По-рано тази седмица активисти блокираха и магистрала А2 в Полша близо до полско-германската граница, като призоваха германския канцлер Олаф Шолц да „престане да финансира военни престъпления“.

Полското правителство призовава за забрана на превоза на товари към Беларус и Русия, но казва, че се нуждае от разрешение от ЕК, за да действа. Докато това не се случи, Варшава казва, че проверява всеки камион, за да се увери, че не превозва контрабанда.

See also  САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

Според полските власти обемът на трафика към Беларус е намалял наполовина след избухването на войната.

Според опозицията на властите в Полша правителството не прави достатъчно. Представители на опозицията твърдят, че камерите за наблюдение на граничните пунктове наскоро са били изключени.

Източник: