Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Норвежкият инвестиционен фонд е изгубил 74 млрд. долара от началото на 2022 г.

Норвежкият инвестиционен фонд е изгубил 74 млрд. долара от началото на 2022 г.

Тронд Гранд. Снимка: Bloomberg

seo blog7

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия на стойност 1,3 трлн. долара, който е най-големият в света, е изгубил 74 млрд. долара през първото тримесечие, след като руската инвазия в Украйна и блокадите заради коронавируса в Китай разтърсиха пазарите, съобщава Bloomberg.

Базираният в Осло фонд е изгубил 5,2% от стойността на инвестициите си в акции, където е по-голямата част от вложенията му, и 4,8% от фиксирана доходност, сочи изявление от четвъртък. Непубличната му собственост на имоти се е увеличила с 4,1%, макар че тя формира по-малко от 3% от инвестициите.

„Първото тримесечие се характеризира с геополитически сътресения, които засегнаха и пазарите“, заяви заместник-главният изпълнителен директор Тронд Гранде.

Норвегия реши на 27 февруари да се откаже от руските си активи в отговор на инвазията на страната в Украйна, но се сблъска с проблеми с реалното прилагане на решението, след като Русия забрани на чуждестранни лица да извършват сделки на фондовите ѝ пазари.

Norges Bank заяви, че отново ще препоръча премахване на замразяването на инвестициите на фонда в Русия, когато пазарите функционират по-нормално, както и ще отправи по-конкретни препоръки как да се случи продажбата.

гръцки преводач Добрич

Загубата на фонда от руското си дялово участие може да достигне малко под 2,8 млрд. долара по оценки, представени на 3 март, като се смята, че делът е на стойност около 2,5 млрд. крони (285 млн. долара) спрямо 27 млрд. крони в края на миналата година.

Създаден през 90-те години, за да инвестира приходите на Норвегия от петрол и природен газ, фондът се фокусира върху възобновяема инфраструктура за пръв път миналата година. С портфейл от акции на около 9000 компании, той е най-големият собственик на публично търгувани компании в света.

See also  Полша иска да се превърне в икономически хъб за Украйна

Като цяло общата възвръщаемост на фонда е била с 0,66 базисни пункта повече от бенчмарка, спрямо който се измерва.

Източник: