Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Климатичните промени може да свият добива на царевица с една трета до 2030 г.

Климатичните промени може да свият добива на царевица с една трета до 2030 г.

Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Световната реколта от царевица може а намалее с една трета до 2030 г. заради промените в климата, които разтърсиха традиционните модели за земеделие.

Това показва ново международно проучване, обединяващо различни организации, включително НАСА и Международният институт за приложен системен анализ, цитирано от Bloomberg.

Още по темата

Повишаването на температурата и промяната в моделите на валежи ще направят по-трудно отглеждането на царевица – основна съставка за храни и фуражи – в райони като Северна и Южна Америка, Западна Африка и Китай. а съкращенията в производството се очакват по-скоро от прогнозираното в сравнение с предишни изследвания.

„Дори и при оптимистичните сценарии за климатични промени, при които общностите прилагат амбициозни усилия за ограничаване на увеличението на температурите по света, световното земеделие е изправено пред нова климатична реалност“, посочва водещият автор на изследването Йонас Йегермайер. „И със свързаността на световната хранителна система ефектите дори в една част на производство на даден регион ще се усети по света“, допълва той.  

гръцки преводач Добрич

В същото време обаче реколтата пшеница може да се увеличи със 17% за същия период от време, тъй като затоплянето разширява обхвата на подходящите за отглеждането ѝ територии. Тези ръстове обаче се очаква да бъдат компенсирани до средата на века. Пшеницата също така понася по-добре увеличаващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата, въпреки че това може да е за сметка на хранителната ѝ стойност.

Източник:

See also  Джонсън между партитата и войната