Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Нинова: Не можем да се справим без руски газ, трябва да подновим преговорите с “Газпром”

“За” свикване на КСНС сме. Винаги е полезно този орган да заседава, защото там са представени всички партии и служби. Ако трябва, съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът”, каза Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката.

Според нея е възможно да се очаква намаление на цената на газа и метана по бензиностанциите. По думите й обаче България не може да се справя без руски газ и петрол за в бъдеще. И страната ни трябва да поднови преговорите за доставки от „Газпром”.

seo blog7

Още по темата

21 май 2022 16:53

30

20 май 2022 18:11

164

гръцки преводач Добрич

12 май 2022 16:30

123

11 май 2022 21:17

562

Относно увеличаването на пенсиите тя обясни: “От 1 октомври ще направим преизчисляване на всички пенсии по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки като осигурителен доход и стаж. От 1 юли пенсията ще се увеличи с 10% и към нея се добавят тези 60 лв., които оставят завинаги част от пенсията. Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или друг управляващ”.

По думите й темата за увеличение на минималната работна заплата е приключена и тя няма да се повишава към момента.

Относно предполагаемата спекула на цените, вицепремиерът заяви в “Офанзива“ по Нова тв:

„Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула с цената на бензина и това, което правим в подкрепа на държавата и икономиката, да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Държавата ще си влезе в ролята. Не всичко зависи от търговците, зависи и от производителите, и от контролните органи в държавата. Когато намалихме ДДС-то на виното и бирата в ресторантите, то беше като компенсаторен механизъм за самите ресторантьори, защото тогава държавата им наложи ограничения. Тази компенсация беше за стабилизиране на бранша, а не за да спаднат цените. Ако цените на пшеницата, тока и консумативите, които ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче те скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече отсега”.

See also  Магазини са с 50% спад на посещенията заради сертификата

Според Нинова предсрочни парламентарни избори няма да има. Тя смята, че много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години като опозиция, сега са започнали да се реализират.

Източник: