Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Никола Стоянов: Във всички решения за яз. Огоста ще се ръководим от държавния интерес

Министърът на икономиката Никола Стоянов отвърна на обвиненията на Корнелия Нинова във връзка с изграждането на плаващ соларен парк на язовир Огоста.

“Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България”.

seo blog7


Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в поредната си словесна престрелка с лидера на БСП и негов предшественик във ведомството.

По време на пресконференция днес в Монтана той представи инвестиционното намерение на германска компания към изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“.

Днес Нинова обяви във Facebook, че ще сезира прокуратурата за действията на служебния министър, свързани със задвижването на инвестицията. Още на 13 декември в Народното събрание тя определи Стоянов като „заплаха за националната сигурност” заради фотоволтаичния парк за 1 милиард евро, тъй като там имало рискови обекти и защитени зони.

Министърът на икономиката отвърна, че това са “неистини”.

Днес Стоянов призова местната общественост да не вярва на “политическите спекулации”, които се разпространяват в последните дни по тази тема.

гръцки преводач Добрич

„Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион, ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти“, заяви той.

И уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго, освен да проучи възможността за реализация на новата технология, която досега не е изпълнявана в България.

„Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира“, каза Стоянов, цитиран от пресцентъра на министерството.

See also  Важните новини във ФАКТИ на 19.07.2022 г.

По думите му – предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40% от площта на язовира. „От гледна точка на преките и косвени икономически ползи, мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева“, уточни икономическият министър.

Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проектът да се изпълнява от български фирми, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места. “Във всички решения, които ще взимаме по темата, преди всичко е държавният интерес и безопасността”, каза Никола Стоянов.


Участие в брифинга взеха още кметът на Община Монтана Златко Живков, областният управител Валери Димитров и изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

Източник: