Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Nikkei 225 поведе ръстовете в Азия, подкрепен от поскъпващите акции на SoftBank

Nikkei 225 поведе ръстовете в Азия, подкрепен от поскъпващите акции на SoftBank

Японският бенчмарк Nikkei 225 поведе ръстовете в региона с повишение от 3%, достигайки 28 040,16 пункта, подпомогнат от акциите на конгломерата SoftBank, които поскъпнаха с над 7 на сто. Снимка: Soichiro Korimaya/Bloomberg

seo blog7

Водещите борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха търговската сесия в сряда на зелена територия, докато инвеститорите продължиха да следят развитието на цените на петролния пазар и да оценяват перспективите пред паричната политика на Федералния резерв в САЩ, съобщи CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 поведе ръстовете в региона с повишение от 3%, достигайки 28 040,16 пункта, подпомогнат от акциите на конгломерата SoftBank, които поскъпнаха с над 7 на сто. Индексът Topix добави 2,33% към стойността си до 1978,70 пункта.

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода за пореден път затвърди позицията си, че  страната трябва да поддържа свръхразхлабената парична политика, тъй като скорошното покачване на цените може да навреди на икономиката.

Хонконгският измерител Hang Seng се увеличи с 1,21% до 22 154,08 пункта. Акциите на Xiaomi, листнати на борсата в града, поскъпнаха с 4,08%, след като във вторник гигантът заяви, че възнамерява  “от време на време” да закупува обратно акциите си на открития пазар на максимална обща цена от 10 млрд. хонконгски долари (1,28 млрд. долара). Във вторник компанията публикува и финансовия си отчет, който показа ръст от 21,4% на печалбата през последното тримесечие на 2021 г.

Показателите на континентален Китай също бяха оцветени в зелено – измерителят Shanghai composite се увеличи с 0,34% до 3271,03 пункта, а показателят Shenzhen component нарасна с 0,73% до 12 408,65 пункта.

гръцки преводач Добрич

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 добави 0,5% към стойността си до 7377,90 пункта, докато южнокорейският измерител Kospi нарасна с 0,92% до 2735,05 пункта.

See also  Зеленият преход може да зависи от одиторите

Южна Корея избра ветеран от Международния валутен фонд (МВФ), който да застане начело на централната банка на страната. Ри Чанйонг, който към момента оглавява звеното за Азиатско-Тихоокеанския регион в МВФ, ще се присъедини към централната банка на Южна Корея в края на месеца, когато изтича мандата на сегашния гуверньор И Джуьол, ръководил банката вече осем години.

Междувременно в сряда И Джуьол за пореден път затвърди позицията си, че има нужда от още лихвени повишения, тъй като икономиката се затруднява да озапти високата инфлация насред нарасналата несигурност, породена от войната в Украйна.

Индексът MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония отбеляза ръст от 0,7%.

Инвеститорите следят и случващото се на петролните пазари. Източници на CNBC посочват, че е малко вероятно Европейския съюз да наложи незабавно ембарго върху руския петрол. Цената на суровината отново се увеличи поради възможността от допълнителни санкции срещу Москва.

Във вторник водещите щатски индекси завършиха търговската сесия на зелено.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,74%, или 254,47 пункта, до 34807,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500 добави 1,13% към стойността си, или 50,43 пункта, достигайки 4511,61 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличи с почти 2%, или 270,36 пункта, до ниво от 14 108,82 пункта.

Пазарите продължиха да оценяват перспективите за паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

По-рано тази седмица гуверньорът на банката Джером Пауъл заяви, че “инфлацията е твърде висока” и че ще предприеме необходимите мерки, за да озапти бързо покачващите се цени.

“Ако сметнем, че е подходящо да се движим с по-агресивен темп и да увеличим лихвите с над 25 базисни пункта на заседание или на заседанията, ще го направим”, увери Пауъл.

See also  Страховете около омикрон варианта помрачиха увереността на Wall Street

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 98,559 пункта, след скорошен спад от нивата над 98,8 пункта. Един щатски долар се търгуваше срещу 121 японски йени, а австралийският долар се обменяше срещу 0,7454 щатски долара.

Източник: