Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Непримирим Григор опита всичко, но отново Циципас се оказа победителят в епично зрелище в Рим

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/16-финалите на турнира от сериите „Мастърс“ 1000 в италианската столица Рим след невероятен сблъсък срещу гръцкия №1 Стефанос Цииципас. В третия мач помежду им в рамките на последния месец Гришо отстъпи с резултат 1:2 сета [3:6, 7:5, 6:7 (4)] за 2 часа и 37 минути игра.

Gulliver/GettyImages

ПЪРВИ СЕТ 3:6 (32 минути):

0:1 – Циципас първи сервира и си взе гейма, макар и с леки проблеми. Григор не успя с бекхенда и го прати в мрежата, но после изравни за 15:15 след хубав ретур и печеливш форхенд. Последва ас на гърка, но грешка от бекхенд на Циципас направи 40:30. Световният №5 обаче взе подаването си с два поредни силни форхенда.

0:2 и пробив за Циципас! Българинът не тръгна добре в първия си сервис гейм и загуби първата точка, а след това последва и двойна такава 0:30. Григор върна една точка след успешен форхенд-уинър за 15-30. Гъркът обаче стигна до два брейк-бола, а началният удар на Димитров го нямаше и Циципас направи ранен пробив след нови успешни форхенди.

0:3 – Циципас не остави никакви шансове на българина и затвърди пробива си бързо на нула точки. Два невърнати сервиса позволиха на гърка да дръпне с 30:0, последва и пресилен форхенд по диагонала на хасковлията. Нова грешка на Димитров бекхенд по правата приключи гейма в полза на Циципас.

1:3 – Първи гейм на сметката на Григор в мача. Първият сервис на българина заработи и с хубав форхенд по правата откри за 15:0, а още един такъв удар доведе нещата до 30:0. Невърнато подаване от Циципас и 40:0. Димитров взе първия си гейм с успешен форхенд.

гръцки преводач Добрич

1:4 – Геймът стартира с дълго разиграване между двамата, което беше спечелено от гърка с отлична къса топка, която беше достигната от Григор, но Циципас го контрира по правата. Два невърнати сервиса на българина доведоха нещата до 40:0. Добър бекхенд-ретур на Григор доведе до грешка на световния №5 за 40:15. Циципас обаче отново дръпна с три гейма след успешна къса от форхенд.

БГНЕС / BGNES

2:4 – Григор тръгна добре в гейма след хубав форхенд по диагонала и добави още един по правата за 15:0. Непредизвикана от бекхенд на Циципас и 30:0. Поредно дълго разиграване между двамата беше спечелено от българина след нова неточност на Циципас за 40:0. Грешка от форхенд на Гришо върна една точка за гърка, но пък той направи подобна неточност за край на гейма.

2:5 – Стефанос стартира с ас, а Григор изравни за 15:15. Българинът поведе с 30:15 с малко доза късмет, след като топката удари гърка по бузата, тъй като не прецени отскока ѝ. Циципас вкара невърнат сервис, но след това сбърка от форхенд, което донесе първи брейк-бол за българина. Нов ас на гърка обаче изравни точките, а нов такъв доведе нещата до 2:5.

3:5 – Григор стартира с ас с 15:0, а след това дръпна с 30:0 след предизвикан пресилен бекхенд на Цизипас. Прекрасен минаващ форхенд и втори ас приключиха гейма в полза на Димитров.

3:6, гейм и сет за Циципас! Два поредни отлични сервиса на световния №5 бързо му донесоха аванс от 30:0. Последва най-дългото разиграване в мача, което Григор опита да спечели с къса, но тя беше върната. А след това българинът не успя да направи успешен лоб. Нов неотразен начален удар на хасковлията приключи сета в полза на гърка за 32 минути игра.


ВТОРИ СЕТ 7:5 (52 минути):

See also  Фулъм и Борнемут продължават гонитбата помежду си

1:0 – Отличен първи гейм за Григор, който взе първата точка след невърнат първи сервис от гърка. Последва подобно отиграване по правата в полето за предимство за 30:0. Форхенд-уинър направо от ретур на Циципас му спечели една точка. Третият ас на българина му донесе геймбол, но грешка от предната страна на ракетата по правата доведе до 40:30. Четвъртият му ад с обаче приключи гейма в негова полза.

1:1 – Григор не успя с бекхенд-ретур за 15:0, а впоследствие пресили форхенда и 30:0. Втората двойна грешка на гърка върна една точка за българина, но самият той не намери линията с форхенд и 40:15. Успешна контраатака на Димитров за 40:30, но отново сервисът на Стефанос му спечели гейма.

2:1 – Началният удар на Григор отново заработи и с воле над глава поведе с 15:0. Успешен форхенд на хасковлията и 30:0. Двойна грешка намали аванса му до 30:15, но пък Циципас не успя с бекхенда по правата за 40:15. Хубав невърнат сервис по правата в дясната страна на корта даде нов аванс на Гришов във втория сет.

2:2 – Циципас продължаваше да сервира безпощадно и след три невърнати подавания от страна на Димитров и петия ас на гърка доведоха до ново равенство в сета.

3:2 – Най-дългият гейм в мача дотук беше спечелен от Григор, който, освен техника, показа и характер. Геймът обаче не тръгна добре за нашенеца и след грешка от форхенд, а след това отличен ретур на гърка бе подкрепен с излизане напред и уинър, с което той дръпна с 30:0 в гейма на българина. Димитров обаче се върна в гейма след печеливш форхенд, а блестящ бекхенд по правата му донес изравняване до 30:30. Форхенд далеч в аут на хасковлията обаче доведе до брейк-бол за Стефанос, но той бе отразен бързо с отлична комбинация от сервис-форхенд. В този момент излезе вятър и вдигна шамота над корта. Григор обаче взе предимство с излизане на мрежата и отлично бекхенд-воле. Геймът приключи в негова полза след форхенд от основната линия.

3:3 – Поредният бърз сервис-гейм на Циципас. Неточност от Григор, невърнат начален удар и нов ас доведоха нещата до 40:0. Излизане на мрежата и завършващ форхенд приключи гейма в полза на световния №5.

3:4 и пробив за Циципас! Българинът тръгна с двойна грешка в сервис-гейма си, а после и неточен бекхенд встрани от правата отново доведоха нещата до 0:30. Форхенд в аут на Гришо, след проверка от рефера Карлос Бернардес, а след това още първият от трите брейк-бола беше реализиран от Циципас и допусна пробив на нула точки.

3:5 – Григор имаше отличен шанс да върне пробива още в следващия гейм! Той дръпна с 30:0 в сервис-гейма на гърка след отличен остър бекхенд, а след това Стефанос прати форхенд високо във въздуха. Последва обаче грешка на Григор от бекхенд по диагонала за 15:30. Невърнат сервис на хасковлията доведе до равенство. Прекрасна игра в защита на Гришо му донесе брейк-бол. Форхенд-уинър на Циципас обаче доведе нещата до дюс. На три пъти след това Димитров не можа да размине съперника си на мрежата и си строши ракетата, след което пък гъркът направи двойна грешка за ново равенство. Невърнат серивс по диагонала в полето за равенство даде предимство на Стефанос, който пък затвори гейма с излизане напред към мрежата.

4:5 – Григор изпълни програма и върна надеждите си във втория сет. Той изравни за 15:15 след неотразен начален удар по диагонала в лявата половина на корта. Още един подобен удар, но от другата страна и 30:15. Димитров взе нова  точка след успешен бекхенд-уинър. Неуспешен ретур на Циципас затвори гейма в полза на наши сънародник.

See also  Черно море се подсигури в защита

5:5 и пробив за Григор! Прекрасна игра на хасковлията в гейма, а гъркът показваше признаци на нервност. Форхенд в аут на Циципас пред опразнената половина, а след това грешка на Стефанос по обратния диагонал доведе нещата до 30:0. Трета поредна неточност на гърка и троен шанс за рибрейк. Още първият беше реализиран след четвъртия сбъркан форхенд от Циципас.

6:5 – Нов силен гейм на българина. Нова грешка на Циципас, този път от бекхенд, а след това и отличен минаващ бекхенд по правата за 30:0. Успешен смач до мрежата и 40:0, а прекрасно деми-воле отново даде аванс на Гришо.

7:5, пробив, гейм и сет за Григор! Григор поведе с 30:0 в сервис-гейма на доста изнервения Циципас, който загуби последните 14 точки. Отлична атака с форхенди беше завършена с уинър по обратния диагонал на българина и той дръпна с 30:0, а след това пресилен форхенд върна една точка за гърка. Още една грешка на шампиона от Монте Карло, с предната страна на ракетата, го изправиха пред това да отразява два сетбола. Той обаче направи двойна грешка за радост на Димитров и феновете по трибуните. Сетовете бяха изравнени.


ТРЕТИ СЕТ:

1:0 – Григор затвърди добрата си серия и в началото на третия сет, макар че загуби първата точка при подаването си. Веднага след това обаче невърнат сервис от Циципас и няколко отлични форхенди доведоха до нова грешка на гърка. Стефаос продължи с неточностите и Димитров стигна до гейм-бол, който бе реализиран с нови два поредни дълбоки удара с предната страна на ракетата.

1:1 – Комбинация от сервис и форхенд-уинър на Циципас за 15:0, а след това направи и ас по диагонала – 30:0. Невърнат начален удар го доведе до гейм-бол, но след това сбърка непредизвикано форхенд и 40:15. Гъркът завърши гейма си с нова комбинация от сервис и форхенд-уинър.

2:1 – Григор за пореден път показа уникален характер в сервис-гейма си. Грешка от бекхенд за 0:15, а двойна грешка доведе нещата до 0:30. Нова непредизвикана грешка от задната страна на ракетата на българина и шанс за пробив пред Циципас. Първият бе отразен с излизане на мрежата и отлично воле на хасковлията. Вторият брейк-бол също бе неутрализиран след прекрасна серия от форхенди по диагоналите. Ас на Димитров и се стигна до дюс, а веднага след това добави още един невърнат сервис за предимство. Успешно драйв-воле донесе обрат в гейма и Гришо отново поведе в резултата.

2:2 – Бърз гейм за Циципас, който дръпна с 40:0 след невърнат сервис и два сгрешени ретура. Накрая и пресилен форхенд на българина приключи нещата за 2:2.

3:2 – Григор поведе с 15:0 след удар в мрежата на Циципас, но последващото разиграване бе спечелено от гърка. Форхенд на Григор бе отсъден като добър, а повторението показа, че е бил в аут – 30:15. Грешка от бекхенд на гърка и успешна атака на мрежата, а след това и инова атака, завършена със смач, за 3:2 гейма.

3:3 – Геймовете и на двамата бяха все по-завързани. Циципас сбърка два поредни форхенда и Григор дръпна 30:15. Уинър по обратния диагонал на гърка доведе до равенство – 30:30. Димитров не можа да вкара ретур и изостана с 40:30, а с ас номер 9 Стефанос приключи гейма в своя полза.

See also  Хьонес: Дразни ме, че стойността на Бундеслигата падна толкова много

4:3 – Шампионът от Монте Карло настоятелно играеше на бекхенда на Григор, което доведе и до грешка на българина. След това нашенецът пласира невърнат сервис за 15:15. Още един силен начален удар и комбинация с остър форхенд доведе до 30:15. Хубав смач от средата на и гейм-бол за Гришо. След това той сбърка удара над глава до мрежата, но с мощен форхенд по диагонала взе нов аванс в резултата.

4:4 – Десетият ас по диагонала на Циципас и още един невърнат сервис за 30:0. Още един ас на шампиона от Монте Карло доведе до гейм-бол. Григор съумя да вземе точка след нисък ретур, но нов неотразен начален удар отново изравни геймовете във втория сет.

5:4 – Един от най-дългите геймове в мача. Форхенд-уинър на Циципас и 15:0 при сервис на Григор. Невърнат първи сервис обаче възстанови равенството, а сбъркан форхенд на българина даде нов аванс на гърка. Димитров обаче отново провокира неточност, за да възстанови паритета. Грешка на Стефанос от бекхенд и гейм-бол за хасковлията. Григор обаче сбърка форхенд в опита си да смени посоката и дюс. Перфектно контрапие с предната страна на ракетата на българина му донесе адвантидж, бекхенд-уинър по правата на Циципас отново доведе нещата до равенство 40:40. Невърнат сервис по правата в полето за равенство даде ново предимство на Гришо, а с прекрасно деми-воле доведе до това Циципас да сервира за оставане в сета и мача.

5:5 – Грешка от задната страна на ракетата на гърка спечели първата точка за българина, а след това обаче пресили същия удар на свой ред за 15 равни. Пореден ас на Циципас , но нова грешка от бекхенд на световния №5 донесе ново равенство. Отличен ретур на Димитров провокира Стефанос да сбърка форхенда през най-високата част на мрежата, което доведе до първи мачбол за Григор. Циципас се пребори за дюс, а гъркът поведе след ново излизане на мрежата. Димитров не сполучи с късата, която беше достигната и контрирана от гърка за равенство в геймовете от 5:5.

6:5 – Григор не остави много шансове на опонента си и бързо взе аванс от 40:0 след един невърнат начален удар, една предизвикана грешка на съперника и един смач до мрежата. Филето помогна на Циципас да реализира форхенд-уинър, но нов неотразен сервис даде отново аванс на българина в геймовете.

6:6 – Поредният дълъг гейм в третия сет. Григор взе първата точка, а двойна грешка на Циципас доведе до 30:0 в полза на българина. Световният №5 направи мощен форхенд, а след това отново излезе успешно на мрежата, за да изравни до 30 равни. Невърнат сервис от Димитров доведе до гейм-бол, но Григор стигна до дюс след минаващ бекхенд, провокирал сгрешено воле. Минаващ форхенд-уинър по диагонала на Гришо и втори мачбол за него, но Циципас успя да го отрази след чудесна комбинация от начален удар и къс диагонал от предната страна на ракетата. Силни форхенди донесоха предимство на гръцкия №1. Нова комбинация от два подобни удара вкараха мача в тайбрек.

ТАЙБРЕК – 6:7, сет и мач за Циципас!


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ – СТЕФАНОС ЦИЦИПАС  1:2 сета [3:6, 7:5, 6:7 (4)]

ATP 1000, Рим, 1/16-финал

Източник: