Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Неохим” отчита най-силен ръст на цената на акциите през първото тримесечие

"Неохим" отчита най-силен ръст на цената на акциите през първото тримесечие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

seo blog7

Производителят на торове от Димитровград „Неохим“ е дружеството с най-силен ръст на цената на акциите от 40-те най-ликвидни компании за първото тримесечие.

Акциите на компанията поскъпват със 156,64% за периода януари-март, показват данни на Investor.bg.

Пазарната оценка на компанията се подкрепя заради поскъпването на торовете предвид растящата цена на природния газ – основна суровина за производството на азотни торове. В неактивния си период „Неохим“ освен това продава синьо гориво, което е купило на цена по договор, на спот цени, от което реализира допълнителни печалби.

Много от големите производители на торове в Европа намалиха значително производството заради силното поскъпване на природния газ в последните месеци. Допълнителен натиск на пазара оказва и войната в Украйна, заради която Западът наложи санкции срещу Русия – основен доставчик на синьо гориво за Европа.

Пазарната динамика напомпва цените на храните

Европа има затруднения с доставките и на калиеви торове заради санкциите срещу Беларус – водещ производител и доставчик на калиев карбонат. Калият е едно от трите основни минерални съединения, необходими за наторяване на почвата за отглеждане на ключови култури.

гръцки преводач Добрич

Заради интензивното, индустриализирано земеделие почвата в много райони сега изисква редовно наторяване, за да се поддържа производителността. Калиевите торове са от решаващо значение, особено за производството на царевица, която се търси и от производителите на биоетанол.

Калиевият карбонат се прилага и в хранително-вкусовата индустрия като консервант за сок и консерви, подобрител на вкуса на дехидратирана храна и за производството на готварска сол.

Заради тенденциите на пазара растат цените на храните. Организацията на ООН по прехраната (FAO) обяви миналия месец, че през февруари цените на храните са достигнали рекордно високо ниво. Очакванията са поскъпването да продължи.

See also  Акционерите на „Софарма Трейдинг“ остават без дивидент за втора поредна година

Земеделските компании във фокуса на инвеститорите

Заради динамиката на цените на храните „Агрия Груп Холдинг“ и „Зърнени храни България“ – две дружества за производство и търговия със зърнени култури, са второто и третото дружество от 40-те най-ликвидни с най-силен ръст на цените на акциите за периода януари-март – съответно 91,78% и 74,29%.

„Агрия Груп Холдинг“  е и на второ място по оборот за периода с над 14,1 млн. лева.

„Зърнени храни България“ е на четвърто място от компаниите от индекса BGBX40 по брой прехвърлени акции с малко под 2,6 млн. броя. „Агрия Груп Холдинг“ е 12-та със 750 101 броя, но пък е на първо място по брой сделки – 3 057. „Зърнени храни България“ е на 13-та позиция с 572 сделки.

Затягането на паричната политика в Европа и по света подкрепя банките

Топ пет на дружествата с най-силен ръст на цената на акциите от 40-те най-ликвидни през първото тримесечие се допълва от „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ) и „Централна кооперативна банка“ (ЦКБ) със, съответно, 62,5% и 30,48%.

Силният ръст на инфлацията (през март ръстът на потребителските цени в еврозоната се ускорява до 7,5%) принуди централните банки по света да започнат да затягат паричната политика и да оттеглят стимулите, вкл. и пандемичните. Федералният резерв на САЩ започна и да повишава основната лихва.

Засега Европейската централна банка (ЕЦБ) не е променяла лихвените нива и не се очаква да има движения в близко бъдеще. Перспективата обаче е за ръст на лихвите, което обнадеждава инвеститорите за печалбите на банките.

Топ 10 на дружествата от 40-те най-ликвидни по ръст на цените на акциите за януари-март се допълва от „Сирма Груп Холдинг“ с 19,32%, „Химимпорт“ с 14,05%, „Адванс Терафонд“ с 14,93%, „Проучване и добив на нефт и газ“ с 6,15%, „София комерс-Заложни къщи“ с 5,49%.

See also  "Трейс Груп Холд" ще ремонтира участък от жп линията Ниш-Димитровград в Сърбия

„Софарма“, при която в началото на март имаше големи спадове заради дейността ѝ в Украйна и износа за Русия, се възстановява от загубите. Към края на март пазарната оценка на дружеството нараства с 1,79%.

Топ 10 на най-губещите

Същевременно акциите на „Петрол“ поевтиняват с 40% за периода януари-март, с което компанията е лидер по спад на пазарната оценка от дружествата в състава на индекса BGBX40.

На второ място по спад за периода е „Илевън Кепитъл“ с 27,42%, следвано от „Алтерко“ с 22,38%. В топ пет на най-губещите се нареждат и „ЕМКА“ с 9,29% и „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ с 9,03%.

В топ 10 влизат „ФеърПлей Пропъртис“ със спад от 8,11%, „Доверие Обединен холдинг“, чийто основен актив е банка в Молдова, със 7,22%, „Албена“ със 7,10%, „Софарма Трейдинг“ със 7,05%, „Монбат“ с 5,93%.

Източник: